неделя, 14 юли 2013 г.

Чудото на живота седмица след седмица...

 От една миниатюрна клетка до перфектно оформено розово бебче - развитието на Вашето мъниче в утробата Ви наистина е едно голямо чудо! 


 Да разгледаме това пътешествие за Вашето малко съкровище седмица по седмица, като кажем по няколко думи за всеки етап от това пътешествие:(трябва да се има впредвид, че всички бебета се развиват с различно темпо, но като цяло може приблизително да се ориентирате как изглежда Вашето мъниче в конкретния момент.) Имайте предвид, че срокът на бременността се определя спрямо първия ден от последния менструален цикъл на жената, а самото оплождане (в повечето случаи, макар и не винаги) се случва в средата на цикъла (или около две седмици по - късно). Поради тази причина реалната възраст на плода винаги е с две седмици по - малка от определения от лекаря срок на бременността. Така например, в 12 - та седмица от бременността вашето бъдещо бебче всъщност е на 10 седмици. За да имате реална представа за вътреутробното развитие на живота, тук са описани отделните стъпки спрямо действителната възраст на плода, а не спрямо тази на бременността. Срокът н бременността в този смисъл трябва да бъде смятан плюс две седмици.


 Оплождане - началото на живота. От този момент вече всичко е предопределено, ДНК на бъдещото бебе е необратим факт. Нищо не може да промени цвета на очите или този на косата му, кожата... 
  2 дни - след оплождането зародишът се предвижва по маточната тръба на матката.


 1 седмица - на този етап зародишът се имплантира в стените на матката. Вашето проект - бебе е миниатюрно зрънце от стотици бързоразмножаващи се клетки, наречено бластоцид.


 2 седмица - всички органи и части на бъдещото бебе ще се формират от съществуващите на този етап два клетъчни слоя: външен - епибласт и вътрешен - хипобласт.


 3 седмица - малкото неоформено сърчице вече бие, но все още не може да бъде доловено с апарат. Започва да се формира и гръбначния стълб. Появяват се наченки на мускули, лакътни стави и ръчички.


 4 седмица - на тази възраст бъдещото бебе е вече 10 000 пъти по - голямо от първоначално оплодената клетка, при това продължава скоростно да расте. Оформя се плацентата.


 5 седмица - плацентата заедно с пъпната връв започват да работят като канал, предаващ най - важните вещества към ембриона, а неговата дължина е вече почти 1см. Започва образуването на първичните кръвни клетки и на половите жлези.


 6 седмица - формира се лицето на бебето. Пръстите все още са събрани в ципа, издължават се ръцете и краката. Развиват с екости и стави. Повечето органи също са започнали да се оформят.


 7 седмица - формира се малкият мозък, както и зачатъци на лимфни възли, бронхи, юйчници (при момичетата). Постепенно изчезва ципата между пръстчетата, а ръцете  и краката продължават да се издължават и развиват. Теглото на ембриона е 4гр, а дължината му 1,5 см.


 8 седмица - ръцете на бебето вече могат да се свиват в лактите. Дооформя се и сърцето му, образували са се и кръвоносните му съдове. Стремително се развиват невроните в мозъка. АКо плодът е мъжки, в него започва да се отделя тестостерон. Появяват се и зародошите на бъдещите млечни зъбки. Бебето започва да движи крайниците си, отваря и затваря уста. Дължината му е 2,5 см.


 9 седмица - появяват се р
ецепторите по кожата на бебето, тя вече става чувствителна. Завършва формирането на сърдечно съдовата система, започват да работят и бъбреците. Теглото на бебето е 8гр, а дължината му е 4 - 5 см.

 10 седмица - оформят се ставите, пръстите на ръцете се издължават и вече се различават от тези на краката. Започват да с еобразуват ноктите, дооформят се гениталиите. Бебето е дълго около 6см, а тежи около 10гр.


 11 седмица - клепачите на очите му са все още слепени, но пък бебето вече е открило палеца си, който понякога случайно нацелва устата. В телцето му с еоформят червата.


 12 седмица - ясно се диференцира шията на бебето, половите органи вече са ясно различими. Мъничето вече може да поема и гълта амниотична течност.


 13 седмица - бебето все още може да се събере цяло на монитора на ехографа, по - нататък ще го разглеждате на чати заради все по - увеличаващите му се размери. Тежи около 55 - 60гр, а е дълго приблизително 10 - 12см.


 14 седмица - бебчето ви вече е с частично развит слух и може да ви чува, харесва му да слуша и музика. Движенията на ръцете и краката са все по - координирани. Очите са закрити от клепачи.


 15 седмица - формира се в детайли ушната мида, зад зародоте на млечните зъби започват да се развиват и тези на постоянните. Доусъвършенства се сърдечно съдовата система. При момичетата се оформя матката.


 16 седмица - бебето става все по - подвижно, а движенията му вече се долавят отчетливо. Мозъкът ми е все по - съвършен, то успява да различи звуковите сигнали, в това число и гласа на майката. Все по - чувствителна става ретината на очите.


 17 седмица - малкото човече във вас тежи вече около 200гр. Раст
е главният му мозък, започват да изпълняват своята функция онези нервни клетки, които осъществяват връзката между мозъка и мускулите. Крайниците са вече относително пропорционално развити
.
 18 седмица - нежната кожа на бебето е покрита с фин мъх - лануго, а мастните й жлези отделят секрет, който изпълнява допълнителни защитни функции. Започва да расте косата му. В червата вече се образуват екстременти. 


 19 седмица - малкото тежи приближително 300гр, а дължината му вече е 17 - 18см. По езика му се образуват вкусовите рецептори.


 20 седмица - ноктите на бебето вече са окончателно изградени, същото важи и за невроните в мозъка му. Движенията му са значително по - координирани, смукането на палеца е вече целенасочен, а не случаен акт.


 21 седмица - по телцето на бебето се натрупва все повече мастна тъкан. Освен чрез плацентата и пъпната връв то се храни все по интензивно и чрез амниотичната течност. Гълтането й често води до хълцане, което може да се усети като леко трепване на корема.


 22 седмица - теглото на бебето е вече 450гр, а дължината - 20 - 21 см. На обилно покритото с лануго личице се появяват и вежди.


 23 седмица - кожата на бебето е все още червеникава и сбръчкана, щсно се различават ноктите на крачетата му Белите му дробове се доразвиват, подготвяйки се за раждането и първата самостоятелна глътка въздух извън майчината утроба. Костният мозък също е формиран и дори започва да функционира самостоятелно като основен кровотворен орган.


 24 седмица - бебето ви за първи път отваря очит. Усъвършенства се дишането като функция


 25 седмица - теглото му вече е около 900 - 1000гр. То с удоволствие се заслушва в шумовете отвън и реагира на майчиния глас.


 26 седмица - дължината му от главата до седалището е около 25см, а пълният ръст вече достига 40см.


 27 седмица - очичките му се обрамчват от мигли. На тази възраст повечето бебета се наместват с главата надолу в матката, подготвяйки се за пътя навън.


 28 седмица - дробовете на бебчето са достатъчно добре развити, така че то да има шанс за оцеляване при евентуално преждевременно раждане. 


 29 седмица - малчо тежи около 1,5 кг а главичката му може да е покрита с гъста коса.


 30 седмица - бебето продължава да расте и пълнее, така че в матката остава вс епо - малко място.


 31 седмица - движенията на бебето намаляват, но това не е повод за притеснение. Поради нарастналите му размери прострнството е съвсем ограниено. Затова пък то е активно и се занимава с разучаване на движенията на ръчичките си.
 32 седмица - бебчо е дълъг около 48см и тежи приблизително 2кг. Кожата му постепенно се изглажда и порозовява, под нея се образува все повече мастна тъкан. Малкият пътешественик се упражнява в дишане и отваряне и затваряне на очичките си.


 33 седмица - нежният мъх покриващ доскоро тялото му, вече е почти изцяло опадал. Ноктите на ръцете са израснали до края на пръстите.


 34 седмица - в края на осмия месец повечето деца са достигнали тегло от 2500 - 2700гр.


 35 седмица - бебчето е заело съвсем сгънато и компаkтно положение - ръцете са сгънати в лактите, близо до телцето, крачетата му са кръстосани, а брадичката е опряна в гръдния кош. Най - вероятно вече е в окончателна позиция с главата надолу.


 36 седмица - органите му са напълно зрели. Ноктите на краката израстват докрая на пръстчетата.


 37 седмица - вече е около 50 - 51 см на дължина, измерена от главата до пръстите на краката. Тежи около 3кг и продължава да се закръгля с всеки изминал ден.


 38 - 40 седмица - в края на деветия месец болшинството деца тежат около 3400гр и са дълги средно 52,5 см. Мускулите на крайниците се укрепват все повече, мъхът, както и белият мазен слой върху кожата, изчезват почти напълно. Все пак части от финото окосмяване може да остане и след раждането, особенно по раменцата, в гънките на кожата и по повърхността на ушните миди. Бебето се разполага все по - надолу в таза на майката и главата му е насочена точно срещу родовия канал. Раждането може да настъпи всеки момент.



Източник: сп. Кенгуру

Няма коментари:

Публикуване на коментар