вторник, 23 юли 2013 г.

Подстригване по време на бременността


Отново за суеверията, свързани с бременността

Независимо колко векове и години минават, в паметта на човечеството продължават да живеят някои древни поверия и обичаи. Всяка съвременна жена знае, че подстригването на косата не може да повлияе върху пола или половото развитие на бъдещото бебе, но всеки път, когато забременее, си спомня за многобройните бабини деветини, които, под влиянието на тревогата за здравето на бебето, изведнъж придобиват особен смисъл.


И така, мога ли да се подстригвам, когато съм бременна?
По време на бременност можете да се подстригвате толкова често, колкото искате.
Късите прически имат даже своите преимущества – бъдещата майка по-лесно ще се грижи за косата си след раждането, а и бебето няма да изпитва здравината и чрез скубане.
Няма никакви научни данни за вредата от подстригването по време на бременността


Откъде възниква поверието, че бременната жена не трябва да се подстригва?

В древността хората са свързвали много поверия с човешката коса. Те са вярвали, че в нея се крие източникът на жизнена сила и мъдрост, затова подстригването е било разрешено само след изпълняването на особени ритуали и то в определени за целта дни.

Считало се е за голямо нещастие подстриганите коси да попадат в ръцете на недоброжелатели, защото можело чрез тях да се нанесат непоправими вреди. Затова след подстригването те били изгаряни или погребвани.

Прадедите ни са вярвали, че човек, лишавайки се от косата си, може да загуби здравето и дори живота си. Това поверие важало още по-силно за бременните жени, които били длъжни да пазят не само своите сили, но и да защитават бъдещото си дете от всевъзможни неприятности. Затова бъдещите майки били съветвани да пазят грижливо косите си и в никакъв случай да не ги подстригват.

Съществува и друга теория, според която в каменния век косите съхранявали топлината на човешкото тяло и така давали възможност на майката и детето да преживеят през студените сезони на годината. С други думи – от гъстотата на женската коса пряко зависел животът и, а оттам – и благополучието на бебето. Въпреки че днес на никоя от нас не се налага да сгрява детето си по този начин, поверието за вредата от подстригването по време на бременността продължава да живее и в наши дни.


Какво казва науката?

Ако загърбим суеверията и анализираме фактите, става очевидно, че подстригването по никакъв начин не може да повлияе върху здравето на бъдещото дете. Още повече, че специалистите считат подкъсяването на косата по време на бременност за нужно и полезно. В организма на бъдещата майка нивото на хормона естроген силно се повишава, което кара косата да расте по-бързо и я прави по-гъста.

Проблемът е, че след раждането тя започва да се накъсва и да капе. В този период се нуждае от специални грижи и е по-добре, ако не е твърде дълга. Още повече, че може сериозно да пострада от бебешките ръчички, които много обичат да скубят с всички сили.


Най-важното е да се харесвате

И така, вече разбрахме, че подстригването на косата на бъдещата майка няма да навреди на здравето на детето, но значително ще улесни грижите по нея. Но не забравяйте и за вашето самочувствие. То пряко зависи от това, колко привлекателна се чувствате, включително и в периода на очакване на детето.

Най-добре е да не предприемате сериозни експерименти над външността си по време на бременността. Но посещението на добър фризьорски салон и грижливото подстригване от опитен стилист непременно ще повиши самочувствието и настроението ви, което със сигурност ще се отрази положително и на бъдещото ви дете.

Източник: bg-mamma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар