четвъртък, 25 юли 2013 г.

Цикъл след раждане


Възстановяването след раждането е дълъг и сложен процес. След деветте месеца, през които хормоните ви не са изпълнявали обичайните си функции, обикновено трябва време, за да се възстанови организма. Без значение дали сте родили секцио т.е със цезарово сечение или сте имали нормално раждане, възстановяването важи и за първия цикъл след раждане, който очаква всяка жена.

Веднага след като родите, матката започва да се свива, но разбира се трябва по-дълго време, защото все пак тя е мускул, разширявала се е в течение на 9 месеца и не може да се свие като с магическа пръчка. Това свиване на матката е съпроводено с обилно кървене, което в медицината е познато като „лохии”. В началото лохиите много наподобяват месечен цикъл. Кръвта е ярко червена и кървенето е обилно. Но не се притеснявайте, като казвам обилно, имам предвид, че количеството е като при обикновен мензис. След няколко дни кръвотечението променя вида си и започва да става с всеки изминал ден по малко като количество и да избледнява, като от ярко червено се променя на кафеникаво. Това означава, че матката е започнала своя възстановителен процес. Към своя край, лохиите стават все по-белезникави, докато накрая изчезват съвсем.

В дебелите учебници по медицина пише, че лохиите не би трябвало да причиняват болка, както става при месечния цикъл, но имат една специфична неприятна миризма, защото това са секрети, които доста дълго време са стояли във вашата матка. Най-важното е в този период да се спазва изключителна лична хигиена, защото в противен случай може да си докарате доста неприятни инфекции, които не са особено приятни за една родилка.

Мили майки, не бъркайте лохиите с менструация – това не е вашия първи цикъл след раждане. Обикновено той идва след около 40 дни. Разбира се, при всяка жена е индивидуално. Първата менструация след раждане, без значение дали сте родила нормално или със секцио, може да варира. При едни родилки идва по-рано, а при други е възможно да се появи и след няколко месеца.

Внимание!
Всяко обилно кръвотечение е опасно, без значение дали това е вашият първи цикъл след раждане или лохиите. Веднага потърсете лекарска помощ!

Кога идва първия цикъл след раждане на бебе?
На този въпрос не може да се даде конкретен отговор. Мнението, което много от нашите майки или баби дават, е че когато се кърми не може да дойде цикъла не е вярно. Идването му зависи от това как се е възстановил организмът ви, дали нормално функционират хормоните ви и т.н. Всички тези неща са строго индивидуални за всяка жена. И първия месечен цикъл след раждането може да дойде веднага, след като спрат лохиите, но е възможно да нямате менструация и за по-дълъг период.
Ако имате някакви притеснения относно месечния си цикъл след раждане, уведомете гинеколога си, защото той има най-доброто решение за вашите проблеми.

Ще ми спре ли кърмата, след като дойде първия цикъл след раждането?
Разбира се, че ще продължите да кърмите. Кърменето и месечния цикъл не се взаимно свързани. Възможно е леко да намалее преди очакваната дата на менструацията, но в никакъв случай няма да спре. Обикновено кърмата спира от силен стрес, неправилно хранене, спазване на диети още почти веднага след раждането, но не и от идването на първия цикъл след раждането.

Мога ли да забременея, без да е дошъл първия цикъл след раждане на бебе?
Можете да забременеете по всяко време след раждането! Не се лъжете, че щом все още нямате цикъл след раждането, няма опасност от повторно зачеване! Наистина това е рядък феномен, но не е невъзможно. Затова, ако не желаете отново да забременеете веднага след раждането и вече водите полов живот, не е лошо да се посъветвате с вашия акушер-гинеколог за приемане на противозачатъчни хапчета.

Как протича първи цикъл след нормално раждане или секцио?
Възможно е първата менструация след раждането да е по-обилна или по-оскъдна от вашият нормален месечен цикъл преди да забременеете.

Внимание!
Всяко кръвотечение, което е много обилно и продължително е опасно! Веднага се консултирайте с лекар!

Може цикълът ви да не е редовен и да не идва всеки месец. Тогава, както се досещате, може отново да забременеете без да знаете за новата бременност.

Винаги има изключения при първият цикъл след раждане и ако при вас има подобно нещо, потърсете лекарски съвет!
Нашите напътствия не могат да заменят консултацията с акушер-гинеколог!


Източник: bremennost.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар