четвъртък, 25 юли 2013 г.

Усложнения след раждането


Какви са възможните заболявания и усложнения след раждане и как протичат в послеродовият период!

Послеродовият период е периодът след раждане и той най-често протича без усложнения. Когато обаче раждането е било продължително, завършило по оперативен път, съпроводено с голяма кръвозагуба и особено ако е станало вън от родилно заведение, без да се спазят необ­ходимите изисквания за чистота и стерилност, могат да се явят редица усложнения.

В днешно време процентът да се случи инфекция след раждане е нищожен, но не невъзможен. Послеродовата инфекция се предизвиква от различни гноеродни микроби, които причиняват възпаление на различни части от родовия апарат. Тези микроби се намират по кожата на всеки човек и в различните кухини — нос, гърло, влагалище, черва и др. Инфекцията и последвалотоусложнение след раждане може да се дължи както на микроби от собствения организъм, така и на микроби, внесени отвън. В първия случай заболяването протича сравнително леко поради това, че организмът си е изработил съпротива спрямо микробите, които са по тялото. Навлизането на инфекция отвън обаче предизвиква тежки заболявания и защитните сили на организма много често са не­достатъчни, за да се справят с нея. Като се добави, че след раждане нейните защитни сили са значително отслабени и съз­дават условия за бърза проява на заболяването. В такива слу­чаи родилката се чувства отпаднала, поддържа висока тем­пература, пулсът й е много ускорен, загубва апетит, сън и т. н. Възпалителният процес може да се ограничи в матката, но не­рядко се засягат и околните тъкани и съседни органи, като понякога може да се стигне и до обща инфекция. Чести са усложненията от флебити на тазовите или на някои по-дълбоки бедрени вени. Макар и рядко, може да се развие пери­тонит. Всички усложнения на послеродовия период поради ин­фекция са много опасни за родилката и трябва да бъдат свое­временно разпознати, за да бъдат правилно и навреме лекувани. Това изисква непрекъснато наблюдение над всяка родилка, особено в по-ранния послеродов период непосредствено след раждането, и при установяване на температура, която дава повод да се мисли,за начало на инфекция, тя да бъде изпратена в болнично заведение. Понякога инфекцията забавя свиването на матката и течението, което се отделя от нея, остава за по-дълго време кърваво.

Повишаване на температурата е явен признак за инфекция в организма на жената

Кръвоте­чение в послеродовия период може да се яви и поради задържани плацентарни парчета в матката от плацентата, които също създа­ват условия за развиване на инфекция и изискват своевременно лечение.

- В послеродовия период се наблюдават и усложнения от неинфекциозен характер, които засягат матката и другите ор­гани извън нея след раждане. Понякога има задържани ципи в маточната кухина, които затрудняват правилното й свиване. Същото може да се получи и при жени с недобре раз­вита матка или при преразтягане на маточните мускули от многоплодна бременност, многоводие, гигантски плод и др. Винаги трябва да се знае истинската причина, която забавя свиването на матката, за да бъде то правилно лекувано веднага след раждането. При много от родилките поради кръвозагубата по време на раж­дане има силно изразена анемия. Тя нерядко изисква кръ­вопреливане, а за по-дълъг период от време приемане на желязо, чернодробни препарати и други средства.

- В послеродовия период след раждане се наблюдават често усложнения от страна на бъбреците, и то най-вече при родилки, които през време на бременността са имали пиелит, албумин в урината или извън бременността са страдали от нефрит. Това са забо­лявания, които, ако не бъдат открити и лекувани системно до окончателното им ликвидиране, могат да бъдат опасни за по-нататъшното здравословно състояние на жената. Склонността им към често изостряне изисква по-продължително наблюдение. Освен диетичните и общите хигиенни мерки трябва да се прилага и лечение по лекарско предписание. Всяка родилка, преболедувала от някое от споменатите заболявания и усложнения след раждане, се взема под наблюдение, като дълго време след из­писването й се изследват урината и кръвното налягане.

- Възпалението на пикочния мехур е често усложнение през бременността, нерядко се изостря през послеродовия период. То не винаги минава бързо и изисква по-дълго наблюдение особено след раждане.

- Друго усложнение, което се среща почти в две трети от ро­дилките, особено в ранния послеродов период веднага след раждане, а твърде често и в по-късния, са пукнатините по гръдните зърна, наречени рагади. Силната болка при кърмене много често принуждава майката да избягва кърменето от забо­лялата гърда, а това довежда до задържане на мляко в нея. Наранената повърхност на зърното, която е винаги покрита с остатъци от мляко, представлява добра среда за развитие на различни микроби. Млечният застой заедно с навлязлата през пукнатините на зърната инфекция предизвиква неприятното усложнение – Мастит, или това е възпале­ние на млечната жлеза.

- Мастит най-често се явява под форма на твърдина в гърдата със зачер­вяване на кожата отвън, болезненост при пипане и се придру­жава от висока температура и разтрисане. Ако не се вземат мерки, той преминава в гнойно възпаление, което е опасно за­боляване за родилката, нерядко изисква рязане на гърдата, а понякога води и до обща инфекция. Поради болезнеността кър­менето е не само смутено, но в повечето случаи невъзможно. Както рагади, така и мастит в следствие на усложнение след раждане много често по нервен път довеждат до намаляване на кърмата и в здравата гърда. От това се вижда колко сериозни усложнения за послеродовия период представляват заболяванията на млечните жлези, които изискват своевременно и бързо лечение. Затова много по-важно още през време на бременността е да се вземат мерки, които предпазват жената от заболяване и последващи усложнения, и да се избегнат сериозните последствия както за нея, така и за детето.


Източник: bremenost.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар