понеделник, 23 септември 2013 г.

Осоляване на бебето и други обичаи



Един стар обичай е осоляването на бебето с цел да не мирише потта му. И колкото и абсурдно да звучи, за много майки осоляването на новороденото не е отживелица и съответно смело солят децата си, което впоследствие често има сериозни здравословни последствия.Осоляване на бебето и други обичаи

Тънката и нежна кожа на бебетата е много по-чувствителна. Ето защо има специална бебешка козметика, тъй като тази за възрастни може да има неблагоприятен ефект. По същия начин водата със сол надали ще доведе до съществени проблеми при възрастните, но подобен разтвор може да бъде изключително опасен за деликатната бебешка кожа.

Има много случаи на деца, приети с екземи и рани като от изгаряне на кожата в резултат от осоляване на деца (къпането на бебето със солена вода или директното натриване на сол в кожата на бебето). Дори са регистрирани смъртни случаи заради сляпото следване на такива традиции.

Други вредни обичаи и традиции
Къпане на бебето с яйце (известен е случай на едномесечно бебе, къпано с яйце, което довело до заразяване със салмонела и последвал енцефалит)
Натриване на главата на бебето със смачкан чесън или лук, за да му стане гъста косата.
Мазането с ракия или спирт за смъкване на висока температура или компреси с ракия срещу колики – това може да има опасен страничен ефект, тъй като алкохолът се абсорбира от нежната бебешка кожа, което може да доведе до алкохолно натравяне. Такъв случай е регистриран с 5-месечно бебе, което спало непробудно два дни след мазане с ракия.
Мазане на бебето с мас(особено по гънките на кожата), за да не се подсича и кожата да не се възпалява. Мазането с мас не е вредно, дори има по-добър ефект от някои бебешки кремчета, но лятно време мазането с мас може да спари детето, тъй като има загряващ ефект и запушва порите на кожата.
Обтриване на кожата на бебето с пепел от дървени въглища, за да няма косми, като порасне.
Къпане на бебето в отвара от орехова шума за здрави кости, силна имунна система и хубава кожа.
Мушкато в дупето на бебето, ако има запек (това може да доведе до сериозни наранявания).
Намазване на бебето с мас, увиване с одеало и връзване пък се смята, че ще гарантира, че детето впоследствие няма да има криви крака.

Източник: rozali.com