неделя, 14 юли 2013 г.

Задължителни и препоръчителни изследвания по време на бременността

1 триместър - доста работа ви чака
Първият триместър обхваща бременността до 12 - та г.с. В този период не е сигурно кога точно бъдещата майка ще посети за първи път специалист за установяване на бременността и за това няма определен лунарен месец, в който се правят задължителни изследвания. Обикновенно жените правят домашни тестове за бременност, което може да се случи както на първия ден от закъснението на менструалния цикъл, така и на доста по - късен етап. При първото посещение акушер - гинекологът, който сте избрали да наблюдава вас и вашето бебе през следващите месеци, ще ви направи звуково изследване за установяване на бременността. В по - ранна седмица обикновенно това с еправи с вагинален ехограф, за да може добре да се огледа плодният сак. След това лекарят ще ви вземе цитонамазка, за да изключи наличието на онкологични клетки, и влагалищен секрет за микробиологично изследване и наличието на бактерии. Също през първия триместър се вземат кръв и урина за изследване на хемоглобин, еритроцити, левкоцити, кръвна захар и други важни показатели. В повечето случаи това се прави веднага след първия преглед. Освен това се дава кръв и за установяване на кръвна група и Rh - фактор. Ако сте бременна за втори път документът от първата ви бременнност за това изследване служи и сега. Няма смисъл да се подлагате отново на него. Акушер - гинекологът ви задължително ще пусне изследване за ХИВ, сифилис и хепатит В.
Първият ви преглед продължава с измерване на кръвното налягане, теглото, ширината на таза, обиколката на корема, както и подробно интервю за начина ви на живот преди забременяването - заболявания, спонтанни или желани аборти, усложнения при предишни бременности, ваши вредни навици или неподходяща обстановка на работата и т.н.
Всичко споменато до тук се поема от здравната каса и бременната жена не заплаща за прегледите и изследванията.

Когато вземете резултатите от лабораторията, първата работа е да погледнете дали вашите стойности попадат в графата с референтните стойности. Имайте предвид, че по време на бременността целият организъм търпи промени и това с еотразява върху резултаите от кръвните изследвания. Наблюдаващият ви лекар най - добре познава здравословното ви състояние и за това му имайте доверие, когато ви каже, че всичко е в норма, въпреки, че стойностите малко бягат от графата.

 5 лунарен месец - отново кръв и урина

Между 17 - тата и 20 - тата г.с. отново ще ви се наложи да давате кръв и урина за изследване на хемоглобин, еритроцити, левкоцити, кръвна захар и други важни показатели. По време на консултацията наблюдаващият ви лекар ще измери кръвното ви налягане, теглото, размера на раза, обиколката на корема. По здравна каса ви се полага още едно ехографско наблюдение. Обикновено са малко жените, които обаче остават само с него. В повечето случаи бъдещите майки правят посещения за ехограф поне веднъж месечно (което се заплаща). От този месец започва следенето на сърдечната дейност на плода.

 6 лунарен месец - бебето расте видимо

Следващата ви консултация включва отново следене на сърдечната дейност на плода. Освен това задължителни са измерването на кръвно налягане и проследяването на тегло и обиколка на корема.

 7 лунарен месец - ... и започва да тежи

Изследването за хемоглобин, еритроцити, левкоцити, кръвна захар и други се прави и през този месец. Показателите дават важна информация на лекаря ви за състоянието ви и това на бебето. Вече сте във втората половина от бременността си и организмът ви започва да се подготвя  за тежестта, която трябва да поеме. Сърдецхната деиност на плода продължава да се следи.

 8 лунарен месец  - отново време за малко отдих

През тези седмици нямате задължения към лабораториите. Важно е да се следят сърдецхната деиност на бебето и васхето артериално кръвно налягане.

 9 лунарен месец - на финалната права

Сега е времето да с еповтори микробиологичното изследване на влагалищен секрет. Ако има някакви бактерии трябва да се изчистят преди раждането. Освен това от този месец се удвоява честотата на следене на сърдечната дейност на бебето, измерването на кръвното ви налягане и теглото, обиколката на корема и ширината на таза.

 10 лунарен месец - всеки ден може да е Великден

Така е! всеки следващ ден може да се окаже рожденния ден на вашето бебче. Щом сте стигнали до тук, вие и вашето мъниче сте готови да се срещнете. В началото на този месец ще дадете за последен път кръв и урина за изследване на хемоглобим, еритроцити, левкоцити, кръвна захар и други. Полага ви се още два пъти да с епроследи сърдечната дейност на плода, да ви се измери кръвното налягане и да се видят теглото и ширината на таза.

*********************************************************************************

... И 3D и 4D, и още малко ще влезем при бебето

Въпреки, че здравната каса не поема фетална морфология, повечето акушер - гинеколози съветват пациентките си да направят такава на бебето си три пъти през бременността - първа консултация между 11 - та и 13 - та г.с., втора - между 21 - ва и 23 - та г.с., и последната - между 31 - в и 33 - та г.с.
Това е най - безболезния, най - безопасния и възможни най - сигурният начин в съвременната медицина да се открият аномалии в органите на плода. По време на еталната морфология много подробно се оглеждат сърдечно съдовата система, мозък, гръбначен стълб, бъбреци, пикочен мехур, коремна кухина, пъпна връв, череп, гръден кош и естествено ръчички и крачета.

Благодарение на техниката и опита на акушер - гинеколозите днес могат да се избегнат и преодолеят множество трудности, но това не може да се случи без отговорното поведение на бъдещите родители. Всяка жена сама за себе си трябва да следи какви изследвания е нужно да й бъдат направени, да посещава редовно консултативния кабинет и естествено да осъзнае, че вече носи отговорност за още един живот освен своя.


Източник: сп. Кенгуру

Няма коментари:

Публикуване на коментар