събота, 7 декември 2013 г.

Новите правила на бременността


Години наред от уста на уста са се предавали десетки неписани правила за това какво трябва и какво не може да прави бременната – безумни, странни и категорични. За да не превръщаш 9-те месеца в непоносимо бреме, виж каква е истината зад всяко правило.

Когато преди седем години видях двете сини ивици върху теста за бременност, чувството на радост ме връхлетя със силата на вълна цунами (подобно на всяка друга бъдеща майка). Исках да осигуря на нероденото си възможно най- безопасната и здравословна бременност. Веднага щом споделих радостта си с познати обаче, бях шокирана от всички онези правила, които бременните трябвало да спазват. Списъкът с храните, които не биваше да ям, се оказа достатъчно дълъг, за да тапицирам с него стените на кухнята ни.

И макар да знам, че някои жени нямат никакви проблеми със спазването на всички тези ограничения, то аз винаги съм си падала малко своенравна по отношение на авторитетите (само питайте майка ми). И се заинатявам, ако не успея да открия разумно обяснение зад правилото.
За да си спокойна, опитай нашите нови правила: малко по-лесни за спазване, но със същия резултат – здраво и щастливо бебе :).
Преди: Изчакай три месеца, преди да кажеш на другите, че си бременна.
Ново правило: Поднеси новината, когато се почувстваш готова.

Тъй като повечето спонтанни аборти се случват през първите 12 г.с. от бременността, така е възникнало всеизвестното правило с трите месеца. Тримесечната „тайна” е напълно разбираема, защото ако по нещастно стечение на обстоятелствата загубиш бебето си, ще трябва непрестанно да даваш обяснения какво се е случило. Ненужно и тягостно.

Но пък три месеца са доста дъгло време, за да чакаш, когато преливаш от вълнение и искаш да споделиш – дори да изкрещиш радостта си на целия свят. Кой тогава може да те убеди, че не бива?
Преди: Откажи кофеина.
Ново правило: Една чаща кафе дневно е нещо нормално.

С всеки изминал ден изскача ново изследване относно ефекта на кофеина върху нероденото бебе. Финалната присъда гласи: ключът е в умереността. Една чашка дневно е безопасна, стига да е в приемливите 300 мг кофеин.

Забрави за еспресо шотовете и богатите на кофеин енергийни напитки. Винаги се вслушвай в здравия разум. Понякога кофеинът не е просто импулс, а физическа необходимост (през първите седмици от бременността например чаша кока кола може да облекчи сутрешното неразположение).
Преди: Забрави за боядисване на косата през деветте месеца.
Ново правило: Отбий се през фризьорския салон още след първия триместър.

Ето това старо правило е принудило не една бъдеща майка да се впусне в отчайващ мащабен шопинг на шапки. Но стига толкова! През 70-те боите за коса са били много по-токсични, за разлика от съвременните.

Днес учените са единодушни, че боядисването на косата през бременността е напълно безопасно –

НО! след първия триместър, когато всички важни органи на фетуса са оформени.

Важно е все пак да бъдеш по-предпазлива. Като например винаги да използваш предпазни ръкавици, докато нанасяш боята. А най-добре е да се оставиш в ръцете на професионалист в добре проветрен и чист фризьорски салон. Ако не можеш да си го позволиш, обърни се за помощ към приятелка или роднина.
Преди: Високите токчета са абсолютно табу.
Ново правило: Ако се чувстваш удобно с високи обувки, не се тревожи.

Години наред е било внушавано, че високите токчета не са безопасни за здравето на бременната жена, защото повишават риска й от падания (особено през последния триместър, когато равновесието е леко нарушено). Но след това редица бременни знаменитости започнаха да се появяват по кориците на модните списания и червения килим на Холивуд. обути в секси, елегантни високи обувки.

Има жени, които сякаш са родени на високо токче - те се чувстват много по- удобно така, отколкото на равна подметка (независимо дали са бременни, или не). За радост на тези дами ще спомена, че експертите са категорични: ходенето на високи токове не представлява риск за здравето, стига да са взети всички предпазни мерки. Минималните травми (стига да не са директно върху корема на бременната и със значителна сила) не са фатални, защото бебето е добре защитено.
Преди: Спри с ежедневните тренировки, особено през първия триместър.
Ново правило: Продължавай с всичко, с което си се занимавала, преди да забременееш, (ако бременността ти не е рискова).

През годините, когато нашите майки са били бременни, на деветте месеца се е гледало като на период, когато трябва предимно да лежиш и да се тъпчеш с всевъзможни храни.

Последните проучвания обаче показват, че да бъдеш активна през деветте месеца е не само полезно за бебето, но и спомага за по-бързото и лесно раждане. Ако жената се е занимавала активно със спорт, тя може да продължи с тренировките и след като чуе добрата новина. Но ако не е, добре е да не прекалява с физическото натоварване.

И все пак: избягвай резките движения, както и рисковите спортове. Колоезденето също не се препоръчва за бъдещите майки, освен ако не са достатъчно опитни (в този случай могат да карат до края на първия триместър). След това изместеният център на гравитация ще оказва влияние върху равновесието и ще повиши шансовете за падане.'

Източник: сп. Моето дете

Няма коментари:

Публикуване на коментар