Полезни съвети

Съвети за успокояване на бебето


Необходимо е известно време, докато се научиш да разпознаваш различните видове плач и да реагираш спрямо нуждите на малкото човече, но... никой не се е родил научен, нали?
Единственият начин на бебето да комуникира с околния свят е чрез своя плач. Само така то може да сигнализира че е гладно или че иска да бъде погушкано... Ето как да разбереш какво точно провокира сълзите на твоето малко съкровище и как да го приласкаеш.
Майката притежава вроден инстинкт да вдигне и да гушне бебето, когато го чуе да плаче. То ще се почувства много добре, ако го полюлееш и му поговориш нежно. Понякога бебето плаче просто защото има нужда от внимание или мама да го гушне.

Друга причина бебето да стане неспокойно може да бъде чисто физическа: треска, болки, алергия, подсечено дупе, глад или жажда. Плачът поради глад може да бъде много лесно разпознат – бебето върти неспокойно главичка наляво-надясно и се опитва да засмуче всичко. В началото то подава само физически сигнали, а после започва да плаче. Вдигни го на ръце, полюшкай го кратко, докато малко се успокои, и чак тогава му предложи така чаканото мляко. Едно неспокойно бебе може да се задави, когато поема с уста предложената му гърда или биберон.

Ако бебето плаче по време на хранене - не се изнервяй, съвсем спокойно продължи с храненето, като може да му говориш нежно или да му пееш песничка. Бебетата много добре усещат кога мама е разтревожена или неспокойна.

Твоето бебе плаче, когато го събличаш. Причината е в това, че изведнъж то започва да усеща липсата на нежната материя по тялото си. Един трик – докато го събличаш му сложи върху коремчето леко затоплена мека памучна кърпа.

Някои бебчета се стряскат много лесно. Ако твоето започва да плаче след рязък и силен шум го гушни, полюлей го, сложи го отново в креватчето, пак го вдигни, разходи го из стаята, като не спираш да му говориш нежно. Гласът на мама е най-приятният звук за новороденото.

Понякога и бебетата имат нужда от своето спокойствие и единение. Дори от нежностите на мама. Как да познаеш? Когато бебето върти глава и избягва погледа ти. Ако постоянно го гушкаш и люлееш, бебето може да се раздразни и тогава започва да плаче.

Новородените имат все още недобра способност за възприемане на температурните различия. Затова когато го разхождаш от стая в стая го завий с леко памучно одеялце.
Бебетата обожават да бъдат носени в слинг.Така са близо до мама, чувстват топлината й и как й бие сърцето, почти както е било в коремчето й. Според специалисти, изследващи развитието на бебетата, тези от тях, които са били носени в слинг плачат сравнително по-малко от тези, които не са.

Ако твоето бебе плаче неспирно и се чудиш коя техника за успокояване да приложиш – помисли за един нежен масаж. Започни от гърдичките настрани, като се погрижиш ръцете ти да за затоплени, а защо не и намазани с бебешки лосион/масло за тяло. Коремчето, ръчичките и крачетата се масажират в посока отгоре надолу.

Ако вечерта бебето плаче, после изведнъж спре, после пак започне неистов плач, най-вероятно е преуморено и превъзбудено.Бързата смяна на тих и шумен плач подсказва именно това. Сложи го в легълцето му и нежно го гали, далеч от телевизора, шумове и силна светлина.

Твоето бебе плаче и нищо не е в състояние да го успокои. Облечи го и излезте на разходка с количката около блока/къщата. Понякога смяната на обстановката помага.

Бебетата обичат повторенията и имат нужда от своите ежедневни ритуали. Ако си открила начина, по който бебето се успокоява, не се колебай да го прилагаш всеки път. Всекидневните повторения на един и същ режим кара бебето да се чувства спокойно и сигурно. Погрижи се всеки ден да си ляга по едно и също време. Така ще избегнеш преумората и превъзбудата.

Използвай времето, когато е будно за игри, приказки, забавления. Така то лесно ще се успокои и приготви за сън, когато му дойде времето.

Вече са минали няколко седмици откакто сте заедно с бебето у дома. Направи си дневник, в който записваш времето, когато бебето е неспокойно и какво му е помогнало да се укроти. Така ще ти е по-лесно да предвидиш и предотвратиш следващата порция плач.

За да е спокойно едно бебе е много важно неговите родители да са спокойни, защото то усеща много добре всяко раздразнение. Това важи особено много за майките, които кърмят. Затова, ако изпаднеш в ситуация като пред нервна криза или просто ти е дошло до гуша от всекидневието у дома, намери някой да погледа бебето за 2-3 часа, които да можеш да използваш за твоя релакс. Най-добре смени домашната обстановка, за да можеш наистина да презаредиш батериите. Ако се срещаш с приятели, намирайте теми, различни от тези, свързани с бебето.

Източник: сп. Моето дете
*********************************************************************************

Няколко съвета за отглеждане на любознателно дете

любознателно де
1.Започни още докато си бременна

Храни се здравословно през бременността. Старай се да осигуряваш на своето неродено бебе всички необходими витамини, минерали и хранителни съставки, за да може то да се развива пълноценно.
Добрата диета през деветте месеца е първата стъпка към отглеждането на умно и любознателно дете. Макар същинското умственото развитие на детето да започва след раждането, ефектът от неправилното хранене през бременността може да се окаже пагубен.

2.Кърми поне 6 месеца

Научно доказано е, че кърменето е пряко свързано с интелигентността на детето. Специалистите препоръчват да кърмиш бебето поне до 6-ия месец, още по-добре през цялата първа годинка, или дори повече - доколкото е възможно и имаш желание.
Майчината кърма съдържа DHA – Омега-3 мастна киселина, която е от изключително значение за развитието на мозъка.

3.Бъди естествена

Макар да има безброй методи и препоръки как да отглеждаш детето, най-важното безспорно е да се доверяваш на собствените си инстинкти. Бъди естествена и прави нещата така, както смяташ, че трябва. По-добре да си убедена в начина, по който възпитаваш детето си, отколкото сляпо да следваш чуждите съвети.

4.Насърчавай социалните контакти

Социалната среда, в която расте твоето дете, също е много важна за неговото умствено развитие.Поощрявай от рано контактите с други деца. Така малчуганът ще стане по-общителен и любознателен. В бъдеще това ще му бъде от полза. Ще бъде подготвен за „работата“ в екип в детската градина и училището.

5.Ограничи телевизията

До 2-3 годишна възраст телевизията би могла повече да навреди, отколкото да помогне за умственото развитие на твоето дете. Това е периодът, в който малките любопитковци опознават света около себе си и се научват да изразяват знанията и емоциите си с думи. Тогава е особено важно твоето дете да общува с мама и татко, а не пасивно да получава информация от малкия екран.

6.Играйте заедно

Отделяй достатъчно време за занимания с малкото. Така то ще се чувства обичано. Това е много важно за неговата самоувереност и умствено развитие. Чрез играта децата най-лесно успяват да научават новите неща, защото ги свързват с конкретна ситуация. Самата ти ще се убедиш, че по този начин неусетно ще научите животните, цветовете, дори числата и буквите. Ако всяка нова дума е свързана със забавна история, малкото несъмнено ще учи лесно и с удоволствие. 

7.Запознай го отрано с музиката

Ранното обучение на музикален инструмент може да има огромно положително влияние върху умственото развитие на твоето дете. Макар да ти се струва, че е твърде рано, ще останеш изненадана колко лесно и бързо на 3-4 годишна възраст децата се учат да свирят на музикален инструмент. Дори след време твоето дете да не продължи професионално да се занимава с музика, това ще му остане като любимо занимание.


Източник: сп. Моето дете