сряда, 17 юли 2013 г.

За подправките по време на бременност


Обикновено бременността е период, в който подправките нямат място - дали защото бъдещата майка не ги понася, или лекарите съветват да не се прекалява с пикантните храни, но често те се изключват от менюто. Все пак не е честно да набеждаваме всички подправки като „лоши" за този период.
Доказано е, че прекалено солените ястия или тези с лют червен пипер, люто къри не са подходящи за бременните жени, но огромното разнообразие от зелени подправки са изключително полезни и някои от тях подпомагат храносмилането, други успокояват стомаха, а трети повишават жизнения тонус.

Важно!
* Предпочитайте подправките, които са минали термична обработка;
* Не употребявайте готови смески подправки, тъй като те съдържат много сол;
* Не забравяйте, че сушените подправки са много по-концетрирани от тези в свеж вид.

Магданоз

Не се препоръчва неговата консумация през първия триместър, тъй като предизвиква съкращаване на мускулатурата. Във втория и третия триместър може да се добавя към салатите и ястията, но в умерени количества. Известно е, че магданозът засилва притока на мляко след раждането.

Копър

Той е богат на витамини и микроелементи като желязо, които са необходими на бъдещата майка. Но и с него не трябва да се прекалява, тъй като съкращава мускулатурата. Копърът е подходящ за периода след раждане, подпомага лактацията и успокоява коликите при бебето.

Кимион

Подправката засилва апетита, премахва образуването на газове и подобрява работата на бъбреците. Според Аюрведа отварата от кимион предотвратява гаденето в началото на бременността, а след раждането засилва лактацията.

Дафинов лист 

Дафиновият лист е подправка, която, ако се използва в големи количества, предизвиква съкращаване мускулатурата на матката. Специалистите препоръчват да се избягва по време на бременността.

Куркума

Индийките вярват, че ако бременната жена консумира редовно куркума, бебето й ще се роди с прекрасна лъскава кожа. Куркумата е природен аналгетик, но все пак трябва да се внимава, тъй като има отводняващ ефект.

Джинджифил

Настойка от корен джинджифил е добро средство срещу сутрешно гадене в първи триместър. Освен това джинджифилът подобрява храносмилането, извежда токсините от организма, засилва имунитета и се бори ефективно с настинките.

Кориандър

Тази подправка ободрява, премахва киселините в стомаха и храносмилането и има лек отводняващ ефект. Кориандърът действа прекрасно срещу умората при бременните жени.

Канела

Употребата на канела по време на бременност е противопоказна заради негативното й действие върху матката. Специалистите дори съветват да се избягва козметика със съдържание на канела.

Черен пипер

Ароматната подправка тонизира, подобрява храносмилането и дори се бори успешно с излишното тегло. Все пак черният пипер не се препоръчва на бременни с язва или гастрит.

Чесън

С него също трябва да се внимава, тъй като предизвиква контракции на матката.

Източник: сп. Кенгуру

Няма коментари:

Публикуване на коментар