Болестите в детска възраст

Алергиите при бебетата:

Алергиите са свръхреакция на имунната система спрямо чужди субстанции, които в действителност не са заплаха за организма. Антигена, провокиращ появата на подобна свръхреакция се нарича алерген. 
Най - често срещаните алергии при бебетата са:
 Атопичния дерматит - заяга между 20 - 35% от децата. Обикновенно започва след първите опити за захранване към 3 - 4 -тия месец. Появява се характерен сърбящ обрив по бузките, шията, предната част на предмишниците и подбедрениците. Най - често провокиращите фактори са кравето мляко, плодовите сокове - моркови, ябълки, цитруси, яйченият белтък.
 Други често срещани алергии са:
хранителна алергия - към протеините на кравето мляко - 2,5%, следвана от алергията към яйца - 1.5% и алергията към фъстъци - 0,5%; медикаментозната алергия към антибиотици, понижаващи температурата медикаменти; контактния дерматит - най - често предизвикн от перилни препарати и козметични средства.

Симптомите могат да бъдат различни в зависимост от засегнатия орган или система:
 - кожни прояви - сърбеж, отоци, обриви;
 - дихателни - с прояви на алергична хрема или бронхиална астма;
 - храносмилателни - повръщане, диария, запек;
 - системни прояви - анафилактичен шок.

Превенцията включва максимално дълго кърмене, използване на хипоалергенни формули хуманизирани млека, късно захранване, по - късно включване на силно алергизиращи храни, прием на пребиотици, намаляване контакта с домашен прах, домашни любимци и плесени. АБСОЛЮТНА ЗАБРАНА на тютюнопушенето по време на бременност и след раждането на бебето.

*********************************************************************************

Ангина

Ангината е едно от най - често срещаните заболявания при децата във възраст от 3 до 7 години.
Това е инфекциозно заболяване, характеризиращо се с възпаление на двете небни сливици. Причинява се от бактерии и вируси, които попадат в гърлото от не добре измити плодове и зеленчуци, мръсни ръце или по въздушно - капков път при контакт с болен от ангина.
В зависимост от промените, които се извършват в сливиците и тежестта на заболяването ангината се дели на катарлна, фоликулярна и лакунарна. Други разновидности са херпангината, чзвено - некротичната ангина и микотичната ангина.

 - Катаралната ангина е най - лекият вариант. Започва внезапно с общо неразположение, болка в гърлото и трудност при преглъщане. Температурата не е висока, но достатъчна за да се чувства човек отпаднал. Гърлото е зачервено само около сливиците, без налепи, но със силна болка, която причинява трудност дори и при говорене. Ако гърлото е зачервено в задната част, тогава заболяването е или фарингит или грип. Обикновенно се лекува със смучещи се таблетки, анестетични спрейове и топли чайове с мед.
Ако не се обърне внимание на симптомите, те могат да се задълбочат и да се стигне до много по - сериозни форми на заболяването, за това макар и лека форма е задължителна консултация с лекар специалист УНГ.

 - Фоликулярната ангина е по - тежка. Характеризира се с висока температура, треска, болка в ставите и главата, силна и остра болка при преглъщане. Подуват с елимфните възли от двете страни на шията и са болезнени. Не по - късно от третия ден върху зачервените сливици се появяват бяло - жълти гнойни точици. Тази ангина продължава 5 - 7 дни, а накрая гнойните фоликули се пукат и оставят бързо заздравяващи язвички.

 - Лакунарната ангина е с още по - засилени симптоми. Болакта в ставите и главата е все по - мъчителна, а тзи в гърлото преминава и към ухото. Налице е повръщане, подуване на лимфните възли и под челюстта, висока температура. Върху зачервените сливици се появяват гнойни налепи. Оздравяване настъпва, чак след като изчезнат всички налепи и шията възвърне нормалния си вид.

Херпангината се причинява от вируси - коксаки, еховируси и ентеровируси. Тя няма нищо общо с вирусите, които причиняват херпеси. От нея се разболяват най - често кърмачета и деца до 5 - 6 годишна възраст. В началото прилича на грип, отшумява за 2 - 3 дни до седмица. Започва с висока температура, влошено общо състояние, безапетитие. Силно главоболие и обилно слюноотделяне са характерни симптоми. Появява се специфичен мехурчест обрив, основно по задната част на фаринкса, около и по сливиците и по мекото небце. Мехурчетата приличат на капчици, без гной, понякога ограден с червен пръстен. Лимфните възли около цялата шия са подути и болезнени.

Родителите трябва редовно да водят децата си на профилактичен преглед при специалист УНГ - ангината да не стане хронична. Ако се забележи прекалено често боледуване или бързо повтаряне на ангината има вероятност тя да е станала хронична. Честите инфекции предизвикват промяна в лимфната тъкан, вследствие на което се задържат микроби в криптите на небните тонзили. Те остават уголемени, възпалени за дълго време, без да се възстановяват от инфкцията. Появява се лош дъх в устата. Като лечение най - често се назначават поддържаща или стимулираща имунотерапия и различни физиотерапевтични процедури. Ако нито едно от тях не даде резултата е възможно да се наложи оперативно оттраняване на сливиците. 


*********************************************************************************

Анемия

Бледото личице и отпуснатото тяло са едни от първите признаци за наличието на анемия. Тя се характеризира като състояние, при което е намалено нивото на хемоглобин или броя на еритроцитите. Най - често анемията се свързва с липсата на достатъчно желязо в кръвта, но тя може да се развие и от липса на достатъчно витамин В6, В12 и фолиева киселина, а също така да е вродено състояние. Заболяването обикновенно е съпроводено с капризност, липса на желание за игра и намален апетит.

При лека проява на анемия богатата на желязо диета може да вдигне хемоглобина за кратък период от време. Важното е храната да бъде разнообразна и ежедневно да се приемат продукти, богати на ценото вещество. Първенец в групата на "железните" храни е месото. Най - богат е черния дроб следват от рибата и морските продукти. Яйцата също не отстъпват.
Усвояването на желязо от кърмата е два пъти по - ефективно. Ето защо, предлагайки на детето си майчино мляко, вие създавате ежедневно меню от най - високо качество.

Недостигът на витамин В6, В12, Е или фолиева киселина също води до анемия. Макар и по - рядко, възможно е да се наследи анемия при несъвместимост между кръвта на майката и детето.

*********************************************************************************

Астма
Бронхиалната астма е хронично възпалително заболяване на дихателните пътища, при което в резултат на взаимодействието между факторите на средта и генетичния терен на индивида настъпват промени, водещи до спазъм на бронхите, оточност и повишена секреция на бронхиалната лигавица. Това затруднява достъпа на въздух до белите дробове. 
Основни симптоми са пристъпите на задух, свиркащи хрипове, кашлица и стягане в гърдите. След преминаване на пристъпа следва период на пълно или частично нормализиране на дишането, задухът и кашлицата изчезват и повечето болни деца отделят няколко жилави белезникави храчки. 
Ако детето започне да боледува често и всеки път хремата и кашлицата водят до спазъм на белите дробове и свиркащо дишане, това е знак, че проблемът може да се задълбочи и трябва да се вземат по - сериозни мерки. 
Причината да се появи бронхиална астма често е наследствено предразположение. Други се разболяват без видима причина. Страдащите от бронхиална астма имат доста различна чувствителност към физическите натоварвания - от пълна непоносимост дори към минимални натоварвания до добра поносимост към умерени и дори големи натоварвния. Към спазъма на дихателните пътища по време и след физическото натоварване предразполага и замъряването на въздуха с различни газове и прахови частици, както и комбинацията с вдишване на студен въздух. 
Диагнозата бронхиалната астма се поставя от лекар по белодробни болести - пулмолог. Последващо лечение, степента на повлияване и подобряване зависят изцяло от пациент.

********************************************************************************* 
 Морбили
Със засилилата се от няколко месеца епидемия от морбили, решихме да ти обърнем по-специално внимание на това заболяване.
Следи внимателно малкия палавник и при първите тревожни симптоми потърси съвет от лекар. Морбилите не са за подценяване - не рискувай здравето на твоето мъниче!
Морбили (брусница, дребна шарка) е инфекциозно заболяване, което протича с повишена температура, промени на горните дихателни пътища и обрив. Заболяването се причинява от вирус, който е слабо устойчив във външната среда. Източник на инфекцията е болният човек, който излъчва вируса от последните два дни на инкубационния период до четвъртия ден от появата на обрива.
Вирусът се разпространява по въздушно-капков път.
Най-често предаването става чрез директен контакт или чрез предмети с капчици от респираторни секрети на инфектирани хора.
Клинична картина:
Заболяването преминава през 4 основни стадия:
Инкубационният период е между 9 и 11 дни.
Катаралният период започва с бързо повишаване на температурата и развитие на конюнктивит с парене и сълзене от очите и фотофобия, ринит със запушване и сериозна секреция от носа, болки и зачервяване на гърлото. Развива се упорита дрезгава до лаеща кашлица.
Детето отказва да се храни, понякога има повръщане или диария.
Възможни са гърчове. През 2-ия -3-ия ден върху зачервената лигавица на мекото небце, сливиците и задната фарингеална стена се появяват по-тъмни червени петна с различна големина и форма. Около 4-ия – 5-ия ден се развиват малки бели или белезникави петънца върху зачервена основа – те спомагат на специалиста за поставяне на ранна диагноза.
Обривният период започва към 3-ия – 5-ия ден от началото на заболяването с ново повишаване на температурата, засилване на кашлицата и влошаване на общото състояние. Първите обриви се появяват зад ушите, по лицето и шията. Разпространението им е отгоре надолу по тялото. Представляват надигнати зачервени петънца, често сливащи се големи петна с неправилна форма. Обривният стадий е свързан с конюнктивит със слепнати подпухнали клепачи и гноевиден секрет, запушен нос, затрудняващ дишането, напукани устни.
Последният период (реконвалесцентнен) започва към 8-ия – 12-ия ден. След 4 – 5 дни обривът завяхва, температурата започва да спада. Кашлицата постепенно спира. Общото състояние се нормализира.
Днес медицината разполага с изключително ефективно средство за профилактика на морбили в лицето на комбинирана отслабена ваксина (триваксина морбили-паротит-рубеола), включена в имунизационен календар.

*********************************************************************************

Ротавирус


Ротавирусите са силно заразни и много устойчиви във външн среда. На суха твърда повърхност издържат 10 дни, а в канализацията цели 2 месеца. За това и ротавирусните инфекции засягат 95% от децата преди да навършат 5 год. и причиняват диарии и повръщане, което може да доведе до:

 - Тежка дехидратация, която може да бъде животозастрашаваща;
 - Прием в болница;
 - Мъчително последващо захранване;
 - Лактозна непоносимост, което налага преминаване към безлактозно мляко;
 - Вторична непоносимост към белтъка на кравето мляко;
 - Ротавирусната инфекция може да отключи автоимунно заболяване като диабет тип 1 или да провокира появата на алергии (при генетична предиспозиция).

Ротавирусната инфекция може да има последици отвъд диарията и повръщането!!!


*********************************************************************************

Скарлатина


Скарлатина е силно заразна бактериална инфекция, засягаща най-често деца между 3- и 10-годишна възраст. За съжаление, организмът не изгражда траен имунитет срещу това заболяване и то може да бъде прекарано многократно.
Скарлатината подлежи на задължителна регистрация, а за да не доведе до редица усложнения (понякога с трайни увреждания), трябва да бъде уловена навреме.
Скарлатина се причинява от бактерията Стрептококи, отговорна за редица заболявания, включително за гнойните възпаления на гърлото. Отделяните от нея токсини могат да предизвикат алено червени обриви, наподобяващи слънчеви изгаряния. Именно тези обриви дават и наименованието на инфекцията (от английски „scarlet” – ален).
Не всички стрептококи обаче отделят отрови и не всички деца са чувствителни към тях. Което обяснява, защо обривът е симптом и сигнал за скарлатина при едни, а при други не, което забавя и откриването й. Скарлатината се предава по въздушно – капков път или чрез контакт.
При малчуганите, които са податливи на бактериалните токсини, обривът тръгва най-напред от врата и лицето, оставяйки незасегната зоната около устата, след което се разпространява по гърдите и гърба и по цялото тяло. В гънките на тялото (особено в подмишниците и по лактите) се образуват класическите червени резки, а когато бъдат натиснати, възпалените участъци побеляват. До шестия ден от инфекцията обикновено завяхват, но кожата на тези места може да започне да се бели.

Симптоми за скарлатина

Типичният скарлатинозен обрив се появява между втория и четвърти ден от заразяването. Той е грапав на пипане и може да причинява дразнещ сърбеж.
Освен с обрива, скарлатината се характеризира с още няколко ярко проявени симптома:
Зачервено и възпалено гърло, придружено с болки (преглъщането е много трудно)
Висока температура (над 38,3 градуса Целзий)
Подути лимфни възли в областта на шията
Сливиците и задната част на гърлото може да са покрити с белезникаво отлагане или да изглеждат зачервени и подути, покрити с бели или жълти гнойни топчета. В ранна степен на инфекцията, езикът също може да има бяло или жълтеникаво покритие.
При някои деца се появява и втрисане, загуба на апетит, болки в тялото, гадене, повръщане, хрема и възпаление на ухото.

Лечение за скарлатина

Скарлатината може да доведе до сърдечно и бъбречно възпаление, ревматични ставни оплаквания, възпаление на средното ухо и на околоносните кухини. Затова не се колебайте да посетите лекар още при първите незабелязани нередности в здравословното състояние на детето.
Ако има подозрения за скарлатина, лекарят вероятно ще вземе секрет от гърлото за лабораторни изследвания. Така ще се разбере дали бактериите се разпространяват. След като стрептококовата инфекция бъде потвърдена, на малчугана вероятно ще му бъде предписан антибиотик, чийто прием ще продължи около 10 дни.
Следвайте стриктно лекарските предписания – относно дозата и продължителността на прием на антибиотика.

Облекчение на оплакванията при скарлатина

Паралелно с антибиотичното лечение в домашни условия можете да приложите няколко ефективни трика за облекчаване на състоянието на болния малчуган.
Дете с тежка стрептококова инфекция на гърлото вероятно ще среща трудности при хранене и пиене на течности. Затова се погрижете да му осигурите меки храни (каши, плодови пюрета, десерти от извара) или да му наложите течна диета.
Важно е детето да поема достатъчно количество течности. Включете успокояващи чайове (от листа от слез, от салвия или от корен от ружа) и топли подхранващи супи, натурални сокове и млечни шейкове. Наблегнете на хладки и топли, леко подсладени напитки. Избягвайте пикантните храни и газираното, защото дразнят гърлото.
Следете въздуха в помещението, където си почива детето, да е влажен, за да се успокои възпаленото гърло. Кърпа, напоена с топла вода и увита около шията, може да облекчи подутите лимфни възли.
Високата температура се понижава с компреси на прасците. Докато я свали, детето трябва да остане на легло.
Не позволявайте на детето да чеша обривите. Ноктите му трябва да са подрязани, за да не разрани кожата си.