четвъртък, 19 септември 2013 г.

Как да ускорите раждането

Как да ускорите раждането?

Раждане, започнало от самосебе си и протичащо според биологичните закони, е най-добрият вариант за майката и бебето, освен ако не се налага ускоряване чрез медицинска намеса.
Но ако датата на термина отмине и раждането не настъпва, вероятно ще ви се прииска да подпомогнете процеса.Съществуват множество начини да го направите, но преди това се консултирайте със специалист.
Вижте как да ускорите раждането в домашни условия и не се страхувайте да опитате.

Техниките за ускоряване на раждането могат да се прилагат както преди наличието на каквито и да било симптоми за начало на процеса, така и при настъпил вече първи етап с контракции и минимално разкритие.

Ако обаче усилията ви не дават резултат и терминът ви се бави повече от 10 дни след определената дата, обсъдете с наблюдаващия ви специалист вариантите за ускоряване чрез медицинска намеса.

Това може да се случи и в още няколко случая: при инфекция на матката, липса на контракции след изтичане на водите, имате друг здравословен проблем (високо кръвно налягане, диабет), плацентата започне да старее, което застрашава плода, развитието на бебето внезапно спре или липсват достатъчно околоплодни води.

Ако нищо от това обаче не се отнася за вашата бременност и имате зелена светлина от лекаря,опитайте следните трикове за ускоряване на раждането:
Яжте пикантни храни и шоколад

Според някои изследвания подправките и кофеинът действат слабително, което дразни червата, а от там предизвикват контракции в матката. Все пак не е добре да се прекалява, защото ефектът не е гарантиран, но киселините – да.
Пийте достатъчно течности

Дехидратацията може да предизвика фалшиви контракции или контракции преди раждането дори да е започнало. А достатъчното количество вода в организма ще осигури сили на организма и правилно функциониране на всичките му органи.
Опитайте с билки

Но само след консултация с наблюдаващия лекар. Маслото от вечерна иглика успокоява и изглажда маточната шийка и я подготвя за раждането. Може да се приема на капсули или да се нанасяте като мехлем. Чаят от малинови листа също стимулира раждането по естествен начин. Слабителният ефект на рициновото масло пък ще раздразни червата и ще предизвика контракции.
Движете се

Леката физическа активност (разходки, упражнения, домакински задачи) може да задейства процеса на раждане. Просто внимавайте да не се преуморявате и да сте в безопасност.
Подложете се на акупунктура

Според проучванията акупунктурата в 40-тата седмица стимулира процеса на раждане. Ефекта от тънките игли, забивани в определени точки от тялото може да стимулира маточната дейност и да раздивижи бебето в естествена посока.
Масажът също е ефективен

Проучванията показват, че масажът отпуска мускулите и облекчава болките, което от своя страна стимулира отделянето на хормона окситоцин, предизвикващ контракции. 
Стимулирайте зърната на гърдите

Вместо да въртите пръсти в бездействие докато чакате признаците на раждането да се появят, използвайте ги за нещо полезно. Масажирането и извиването на зърната няколко часа на ден може да предизвика отделяне на хормона окситоцин в тялото. Друг вариант е да позволите на партньора си да ви „съдейства” или да използвате помпа за кърма. Като цяло обаче този метод не се толерира особено, тъй като се смята, че може да предизвика дълги и болезнени контракции, които да намалят сърдечния ритъм на бебето. 
Прекарвайте продължително време на крака

Постоянното седене или лежане по време на бременността (особено в последния триместър) изменя позицията на таза, което може да предизвика някакво притискане на бебето в утробата. Обратно, заради закона на гравитацията, изправеният стоеж помага на бебето да застане в идеална позиция за раждането, така че то да протече по-лесно и по-бързо. Натискът върху таза пък ще разшири шийката на матката и ще ускори процеса. Все пак щадете силите си за големия ден.
Правете секс

Ако водите ви все още не са изтекли, сексът може да стимулира раждането по естествен начин.Добре е обаче партньорът ви да еякулира във вас, тъй като спермата съдържа хормона простагландин, който стимулира шийката на матката да се подготви за раждането. От друга страна при оргазъм се освобождава окситоцин, който провокира контракции. Е, ако тази техника не дава резултати, поне ще облекчи малко напрежението от чакането и ще ви сближи.
Отпуснете се

Стресът стяга мускулите - точно обратното на онова, което е нужно за гладко и безпроблемно раждане. Упражнявайте дихателни техники, спете пълноценно, взимайте топла вана или душ. Гушкайте се с партньора и се стремете да се чувствате уютно и комфортно. Старайте се да не мислите за предстоящото събитие, а само за резултата от него – личицето на бебчето в обятията ви.

Източник: сп. Моето дете

Няма коментари:

Публикуване на коментар