вторник, 30 юли 2013 г.

Преносване на бебето

Акушер-гинекологът отдавна е определил датата на термина ти, но това изобщо не означава, че именно този ще е Големият ден. Случаите на преносване изобщо не са рядкост в медицинската практика. Каква е причината и как ще повлияе на бебето закъснението в раждането му?
Защо се бави бебето?

При няколкодневно забавяне след термина акушер-гинекологът ще се усъмни в две неща:
Дали датата на термина е точна?

Ако през бременността определеният срок съответства на големината на матката и височината на дъното й, датата, когато си усетила първите движения на плода, е ясна, тази на първите удари на сърчицето на бебето също съответства – то терминът е определен правилно. Изследванията показват, че при 70% от случаите констатацията за преносване се оказва лъжлива.

Специалистът трябва да установи развива ли се правилно детето.

Ако средата в матката, по-рано идеална, е започнала да се влошава, няма нужното количество хранителни вещества и кислород, амниотичната (околоплодната) течност е все по-малко – тогава развитието на зародиша е в опасност.
Важно е да се различи истинското от лъжливото преносване.

Лъжливото, или пролонгираната бременност, е характерно само с 10-14 дни закъснение след термина, а признаци за незрялост на плода и изменения в плацентата отсъстват.

Това е нормално състояние, което не бива да те безпокои, просто мъникът ти още не е пораснал :).

При реалното преносване плодът достига по-висока степен на развитие, отколкото при нормална бременност, и се ражда с признаци на „презряване”.
Ултразвуковото изследване позволява да се установи изтъняването на плацентата, относителното маловодие, големите размери на плода, по-изразените контури и удебелените кости на неговия череп. В този случай бременната отслабва и обиколката на корема й намалява с 5-10 см.

Какво ще се случи?

Преносеният плод често се появява на бял свят чрез цезарово сечение. Това се прави по няколко причини: децата, които са били в утробата на майката повече от 40 седмици, са с по-голяма глава; по време на раждане пъпната връв може да се омотае около тях, а кислородът и хранителните вещества може би не достигат.
Ако се установи, че 41-вата седмица от бременността е изтекла, а по време на изследването е констатирано, че шийката на матката е узряла (мека е), много от лекарите прибягват до провокиране на раждане. Някои от тях обаче предпочитат да изчакат до 42-рата седмица. Нали не си мислиш, че бременността може да продължи вечно? Наистина има жени, които изкарват до 44-тата седмица, но в повечето случаи след 42-рата гинекологът взима нещата в свои ръце, за да извади по-бързо бебчето на бял свят.
„Презрелите” деца се раждат със суха, люспеща се кожа, сбръчкана и без мастна риза, която обикновено покрива новороденото. В сравнение с другите бебчовци те имат по-дълги нокти и коса, с отворени очи са и обикновено са по-активни.

При 20-40% от преносените бебета се наблюдава отклонение от нормалното развитие и почти при половината – асфиксия (задушаване). При това по-често при преносените се наблюдават по-силно изразена жълтеница, хормонални кризи, неврологични нарушения, снижени адаптационни способности, инфекциозни поражения на кожата и др.
Възможно е впоследствие по-късно да започнат да седят и да ходят, както и по-късно да пробият зъбките им и да проговорят.
Твоето съкровище не бърза да излиза на светло? Не си струва да изпадаш в паника!

Най-напред обърни внимание на самочувствието си и на физическото си състояние - имаш ли оттоци, задържаш ли течност в организма.

Ако има значителни отклонения от нормата, задължително се консултирай с наблюдаващия те лекар – може да се наложи раждането да бъде предизвикано. Но ако бременността протича нормално, някой друг ден или дори седмица няма да навредят на теб и бебчето.

Гинекологът ще провери как функционира плацентата и ще направи своето заключение. Та нали това е най-важният орган, с помощта на който бебето диша и се храни.

Следи режима си на хранене – добре е в този момент да ядеш разделно. Не се препоръчва да прекаляваш с месото, сметаната, мазните храни, зрелите сирена и сладкишите. Умереното вегетарианско меню ще направи ставите и мускулите ти по-гъвкави и еластични. Наблегни на плодовете, меда, зеленчуците, морските продукти, орехите.

Не спирай да правиш упражненията, подготвящи те за раждането – общоразвиващи и дихателни. Разхождай се на чист въздух, ако ти е позволено – плувай.

Това ще те отпусне и успокои, ще достави до органите и кожата ти необходимия кислород и ще подобри дишането ти, което е много важен фактор по време на раждането. Не забравяй да общуваш с малкото си съкровище – сега това е от изключително значение. То чува и разбира, въпреки че е скрито в корема ти.

Кога трябва да се замислиш? Според специалистите най-често преносват жените:
с ендокринни нарушения (проблеми в щитовидната жлеза, захарен диабет);
прекарали аборт или възпалително заболяване на органите на малкия таз;
с нередовен менструален цикъл;
със заболявания на черния дроб, стомаха и червата (нарушават се процесите на обмяна на естроген);
на които се е наложило през бременността да лежат повече, или са водили заседнал начин на живот (главата на плода не се спуска в малкия таз и не дразни рецепторите на шийката на матката);
изпитващите силно емоционално натоварване;
с тазово предлежание на плода;
преносване при предишна бременност;
майката е над 30-годишна възраст.

Източник: сп. Моето дете

Няма коментари:

Публикуване на коментар