сряда, 9 октомври 2013 г.

Стрии и бременност

Стрии и бременност

Какво кара кожата да се променя до неузнаваемост по време на бременността? Защо се появяват стрии, тези неприятните линийки и още по-зле – защо не изчезват?

Стриите не са нито патология, нито болка за умиране, а просто неизбежен факт и част от бременността на повечето от нас. Въобще, не бива да забравяме, че всякакъв вид промени с тялото и мисленето на бременната са нещо нормално и плод на нейната хормонална чувствителност.

Може да звучи нереално, но хормоните са търсени като първопричина за недостатъка. Смята се, че стриите се появяват вследствие на завишеното ниво на някои хормони, които са най-активни по време на бременност. И нека бъдем честни, именно поради тази хормоналната активност трудно можем да предотвратим появата им. Още нещо! Ще бъдем напълно искрени – вече появилите се стрии са напълно незаличими (без инвазивна хирургична намеса), защото въпросната деформация е завинаги.

Този кожен недъг се корени дълбоко в недрата на епидермиса и засяга съединителната тъкан, нека я наречем „еластичния скелет“ на кожата. Част от еластичните влакна биват накъсани, други изместени, трети разтегнати. Въпросният проблем се появява преди всичко по корема, гърдите, бедрата и ханша – местата, които осезаемо подлежат на промяна. Обикновено стриите са с розов, червен или пурпурен цвят, който с течение на времето става бял или перлен.

По-големите кожни повреди могат да бъдат отстранени чрез оперативна намеса (пластична операция) или неинвазивно - чрез дермабразия, но така няма да изчезнат напълно. Единствено пластиката е сигурен, но за съжаление, скъп вариант. С него ще ви бъде отстранена цялата повърхност на кожата, осеяна със стрии.

Ако се върнем към „неинвазивния“ метод на дермабразията, тя не е толкова невинна, защото изцяло изтрива повърхностния кожен слой и то така, че се оформя разлята рана. Остава надеждата, че след като кожата постепенно регенерира, по нея няма отново да лъснат неприятните петна. Процедурата трябва да се провежда с обезболяване, защото е доста неприятна. Сред другите, често прилагани техники, е химическият пилинг. Той отново се свежда до силно и умишлено повреждане на кожата и чакане тя дълбоко да се възпроизведе така, че по нея да не останат старите следи.

Ако проведем една бърза и непретенциозна анкета сред раждалите жени, едва ли ще се намери някоя, която да се похвали със заличени стрии. Какъвто и вид обновяване на кожата да избереш, колкото и скъп крем да прилагаш, трудно ще се отървеш от стриите. Примири се с този факт. Подбирай скриващи дефекта дрехи и се радвай на здравото си и умно детенце – лишенията са част от битието ни на родители, което трябва с радост и охота да приемаме.
Какво можеш и не можеш да направиш срещу стриите?
От ранен етап на бременността мажи кожата с дълбоко овлажняващи емулсии за бременни.
Ако кожата ти е предразположена генетично и нееластична, колкото и да я мажеш, съжаляваме, по нея ще се появят и останат стрии.
Открий любимия аромат бебешко олио. Свинската мас може да не е приятна, но е наистина божествен хидратант.
Веднага щом усетиш сърбеж по коремчето, овлажнявай кожата.
„Подпомагащи“ обстоятелства стриите

Генетичната обремененост, неособено еластичната кожа, хормоналните клатушкания,небалансираната едностраннна диета (при липса на минерали и витамини) и недостатъчно енергичната кожна хигиена (движения, масажи, бани) са основните причини. Допълнително: бързо разтягащата се кожа (ако пълнееш поради усилено хранене). Бъди изключително внимателна втретия триместър, когато расте коремът и силно се увеличава теглото.
Хормонална буря

Най-вероятно хормоналната буря да е в основата на проблема (сети се дали нямаш по тялото си белези от подрастващия период). Наднорменото количество хормони или рязката им промяна водят до непривлекателния дефект. Ако са подсилени от допълнителни утежнители като нервно напрежение, недостатъчно движение, рязко надебеляване или отслабване – гаранция, че няма да се отървеш от тях. При склонност към тази промяна на кожата, трябва да потърсиш помощ от специалист, който да разпознае как функционира хормоналната ти система и най-вече хормона на растежа. Ако след периода на съзряване неговото ниво не намалява, се забелязват стриите.
Как да предотвратиш появата им
Най-лесно е да не ги допуснеш... Но как? Възможно е и при генетична обремененост, но важното е да вземеш своевременни мерки.
Грижи се за фигурата си (не качвай килограми драстично), води активен начин на живот, без, разбира се, да прекаляваш, осебено в края на бременността, грижи се за кожата.
Посещавай салона за масаж – масажът при бременност трябва да е единствено отпускащ и несилов. Натривай кожата с грапава ръкавица, като консултирай тази форма на автомасаж с гинеколога си.
От изключително значение е правилното хранене, в това число приемът на витамини от групите В, А, Е и минерални съставки като цинк, хром, желязо и магнезий.
Немаловажен е релаксът, най-вече след по-силна нервна възбуда (не се тревожи – нещо нормално за една бременна) или емоционална ситуация.
Вместо да успокояваш нервите с игра пред компютъра или нещо вкусничко, излез на разходка– добре е за теб и за бебето.

Източник: сп. Моето дете