сряда, 17 юли 2013 г.

Възможни усложнения по време на раждане

Както и да си представяш раждането, рядко нещата се развиват по предварително начертания от теб и от акушер-гинеколога план. Затова трябва да си подготвена за различните варианти. В тази статия ще намериш отговорите на най-често задаваните въпроси за възможните усложнения по време на раждането.

- Фетален дистрес

Много бъдещи майки признават, че най-големият им страх е свързан с влошаване на жизнените показатели на плода по време на самото раждане. Когато жената напъва и бебето е в родовия канал, е нормално сърдечните му тонове да се променят. При преждевременно раждане или при раждане на дете с поднормено тегло по-често се случва бебетата да имат промени в жизнените си показатели. Причина за това е незрелостта на техните системи и забавените им възможности за адаптация.

Какво трябва да знаеш:

Когато лекарите преценят, че се налага бебето веднага да бъде извадено, те ще изберат подходящ метод в зависимост от етапа на раждането. Има ситуации, в които дори само смяната на твоята поза ще нормализира сърдечните тонове на плода. В случай, че става дума за остър фатален дистрес акушер-гинеколозите ще се намесят своевременно. 
Ако главичката на бебето вече се вижда, едно от решенията за улесняване на раждането е епизиотомията. Това е хирургически разрез на перинеума (или тазовото дъно), като чрез него се разширява вагиналния вход. Така бебето може да излезе по-лесно, без допълнителни разкъсвания на външните полови органи. 
В случай, че плодът е на изхода на таза, но раждането не напредва, то може да се наложи използването на вакуум или форцепс. 
В някои ситуации, когато раждането не напредва с очакваните темпове, а бебето страда, се взема решение за секцио.
Каквото и решение да вземат лекарите, помни, че те го правят с цел бебето и ти да сте живи и здрави. Така че, довери се на тяхната преценка. Заслужава си, за да гушнеш скоро твоето малко съкровище.

- Много бързо раждане 

Много жени се притесняват, че раждането ще напредне толкова бързо, че бебето може да се появи още в дома им или пък на път за болницата. Това „прибързано“ раждане не се случва често и е почти невъзможно с първите деца.

Какво трябва да знаеш:

Ако раждането напредне и ти все още не си стигнала до болницата, следи за честота на контракциите. Ако контракциите са на 10 минути в рамките на 1 час, време да се приготвиш за болницата. Ако поради някаква причина си останала у дома или все още очакваш появата на лекарите, а внезапно усетиш желание да напъваш, опитай се да дишаш между контракциите. Ако бебето започне да излиза, не се паникьосвай. Който е около теб, трябва да придържа леко телцето му, за да не падне внезапно, докато излезе напълно. Новороденото трябва веднага да бъде увито в хавлийка, гушни го и го притисни до кожата си - важното е на детето да му е топло. Сложи го на гърдите си, опитай да го кърмиш. Това предизвиква контракции, които помагат на матката да започне да се свива, за да достигне размерите си преди бременността. В случай че изпитваш нужда да напъваш, за да родиш и плацентата, направи го. Ако не, остави нещата така и изчакай появата на лекарския екип.

- Обилно кървене по време на раждането

Хеморагията (кръвоизлив или обилно кървене) по време на раждането е сериозно усложнение. То може да бъде причинено от разкъсване на родилните пътища, неправилно или непълно отделяне на плацентата или отпускане на матката след раждането. Възможно е на родилата жена да се дадат медикаменти, които предизвикват прибирането на матката и така се контролира кървенето. Налага се да се възстановят разкъсванията чрез зашиване или да се извършат различни манипулации за отделяне и изваждане на плацентата или нейни части. 

Какво трябва да знаеш:

Ако внезапно изгубиш голямо количество кръв, кръвното ти налягане пада и организмът ти може да изпадне в шок. Затова загубената течност трябва бързо да се възстанови. За целта ще ти поставят венозно система. В краен случай може да се наложи и кръвопреливане.

- Твърде си уморена да напъваш 

Сигурно и ти си чувала разкази на твои приятелки, които в края на раждането са чувствали огромно изтощение и не са имали сили да продължат с напъните при всяка контракция. Това често се случва при раждане на първо дете. При първескини е нормално родовият процес да трае повече часове, като не винаги той може да завърши без намесата на лекарите. В зависимост от това колко е напреднало раждането специалистите преценяват как да помогнат на бъдещата майка, за да роди без риск за нейното здраве и това на плода. Възможно е да се наложи използването на форцепс (метален гинекологичен инструмент, който изглежда като големи лъжици) или на вакуум. Акушер-гинеколозите ги използват, за да помогнат на бебето да излезе по-бързо, като жената трябва да продължи да напъва. В случай че има затруднения с излизането на плода, защото той е твърде голям или е застанал в неправилна позиция, лекарите могат да вземат решение за спешно цезарово сечение.

Какво трябва да знаеш: 

Колкото и да те боли, внимателно изслушай инструкциите на лекарите и акушерката как трябва да застанеш, за да не забавиш контракциите и да помогнеш на бебето да слезе по-лесно в родовия канал. Това е важно, за да приключи раждането по-бързо.

Позицията на твоето дете в утробата ти е един от основните фактори при изборът на начин за родоразрешението. Към 36-та седмица повечето бебета са вече надолу с главата. Някои обаче продължават да се се движат и да сменят позите си. По-голямата част от деца застават с лице към гърба на майка си и с леко завъртяно гръбче към корема й. Това е подходящата поза за нормално раждане.

Източник: сп. Моето дете

Няма коментари:

Публикуване на коментар