сряда, 17 юли 2013 г.

За киселините по време на бременност


Киселините по време на бременност са един от най-често срещаните странични ефекти, съпътстващи износването на плода. Появяват се под въздействие на хормоналните промени в организма, което обяснява защо много жени се сблъскват с дискомфорта на киселините за първи път по време на бременност. И въпреки че не могат да бъдат напълно елиминирани, киселините по време на бременност могат да бъдат облекчени чрез спазване на определен хранителен режим и чрез малки промени в начина на живот. 


Киселините по време на бременност обикновено започват още в първия триместър, изострят се във втория триместър и третия триместър и отшумяват с раждането на бебето. Получава се едно усещане за парене в долната част на гръдната кост и стигащо чак до гърлото, често съпроводено с газове. А тъй като вътрешното разположение на органите се променя паралелно с нарастването на матката, в допълнение към киселините по време на бременност бъдещата майка може да изпита и други гастроентеорологични проблеми. 

Какво причинява киселините по време на бременност?

Киселините по време на бременност са следствие от промените в хормоналните нива, които от своя страна имат пряка връзка с мускулите на храносмилателния тракт. По време на бременността плацентата отделя хормона Прогестерон, който отпуска гладките мускули на матката, пречещи на стомашните киселини да навлязат в хранопровода. Прогестеронът също така забавя естествените контракции на хранопровода и червата и така затруднява храносмилането и усвояването на определени храни. 
В по-късен етап от бременността, в следствие на нарастването на плода в матката, тя започва да притиска червата и стомаха, връщайки киселините обратно в хранопровода. 

Облекчение на киселини по време на бременност

Обикновено, колкото и дискомфортни да са киселините по време на бременност, те не са повод за тревога и могат да бъдат облекчени само с няколко прости ежедневни действия. В случай, че ги усещаш непрестанно и доста изострено, по-добре се консултирай със специалист. Понякога е възможно предпизването на медикаменти, като те трябва да балансират облекчаването на киселините в стомаха с безопасното развитие на плода. Ето какво обаче можеш да направиш и сама, за да избегнеш медицинската намеса. 

- Облекчение на киселините по време на бременност чрез хранене – Сега е времето да започнеш да ядеш често, но по малко. Първо намали на половина обичайните порции, които приемаш и се стреми да хапваш на всеки 3 часа, за да избегнеш празнотата на стомаха. Избягвай храните които дразнят стомаха (пикантни, пържени, с много подправки, прекалено мазни, цитрусовите плодове, доматите, горчица, мента, оцет) и газираните напитки. Алкохолът, кофеинът, тютюневите изделия и шоколадът също предизвикват киселини по време на бременност (нуждата от приема им предизвиква свиване в стомашната кухина и от там – киселини)
Наблягай на млечните продукти, а когато усетиш пристъп на киселини похапни кисело мляко, смесено с мед. Прибави фибрите в ежедневното си меню (около 40 гр. дневно) След хранене дъвчи дъвка, за да стимулираш слюнчестите жлези да отделят слюнка и така да неутрализираш стомашните киселини. Яж бавно и избягвай да комбинираш храненето с напитките (за да не разширяваш допълнително стомаха). 

- Облекчение на киселините по време на бременност чрез промени в ежедневния режим
Избягвай да се храниш преди лягане. Според проучванията, най-добрият интервал между храненето и времето за сън (без значение дали е дрямка или нощен сън) е 2 часа. 
Пий между 8 и 10 чаши вода дневно (между храненията). Водата не само запазва баланса на соли в организма ти, но и служи като охлаждащо средство на хранопровода, като така неутрализира изгарящия ефект на киселините.
Когато си в легнало положение, стреми се да поставяш горната част на тялото си на по-високо равнище. Така изграждаш преграда в стомашната кухина и пречиш на контракциите в хранопровода. В противен случай, киселините много по-лесно ще пропълзят нагоре. 
Избягвай прекалено стегнатите в зоната на корема и талията дрехи, за да не притискаш стомаха. 
Ако трябва да се наведеш за нещо, направи чупка в коленете, а не в талията.

Източник: сп. Моето дете

Няма коментари:

Публикуване на коментар