събота, 21 септември 2013 г.

Контрацепция след раждането


Едно от предимствата на бременността е, че в продължение на 9 месеца не ти се налага да мислиш за контрацепция. Настъпва обаче моментът, когато този въпрос отново ви вълнува, и е добре навреме да помислите за него и за вариантите, които стоят пред вас.

Бихте могли да се върнете към начина, по който сте се предпазвали преди, но не е задължително. Помислете на кой метод да се спрете и го обсъдете с акушер - гинеколога си и своя партньор, преди да подновите сексуалния си живот.

Бариерни методи
Те пречат физически на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката и да я оплодят и безспорно имат своите предимства. Могат да се използват инцидентно на момента, без да влияят на хормоните, лактацията или да провокират странични ефекти. 

- Презервативи
Най - популярния бариерен метод все още си остава традиционния презерватив. Той може да влезе отново в употреба още в момента, в който станете сексуално активни след раждането, за това дори и да нямате намерение да го използвате в дългосрочен план, можете да му се доверите поне до времето, в което ще е възможно да преминете към по - предпочитан и подходящ за вас. Имайте предвид, че е възможно да изпитвате дискомфорт при употребата на презервативи след раждането заради сухота във влагалището - в такъв случай използвайте лубрикант на водна основа.

- Диафрагми
Този бариерен метод не позволява на спермата да достигне до шийката на матката, но към него ще можете да прибегнете чак шест седмици след раждането. Възможно е освен това размерът на използваната преди от вас диафрагма да се окаже неудачен заради някой евентуално настъпили промени.

Хормонални методи
Тези методи за контрол на раждаемостта използват естетични хормони, които потискат овулацията. Въпреки високата им ефективност техният основен недостатък е, че не предпазват от болести, предавани по полов път, и освен това не могат да се използват веднага - трябва да се изчака поне четири седмици след раждането. Причината е в съдържащия се в тях естроген, който увеличава риска от образуване на съсиреци в първите седмици след щастливото събитие. Оралните контрацептиви са неподходящи също такаи за периода на кърмене, тъй като могат да повлияят върху количеството и качеството на кърмата. Това важи за всички видове хормонални препарати (пластири, пръстени и т.н.)

Вътрематочна спирала
Т - образното устройство, направено от гъвкава пластмаса и метал, се поставя в маткта от акушер - гинеколог - той ще ви препоръча подходящ вид спирала за вас, със или без хормони. Различните спирали имат и различен срок на годност и период на подмяна, затова преди да се спрете на конкретен вид, направете подробна консултация и помислете за вариантите. Основното предимство на вътрематочната спирала е това, че се поставя еднократно и след това години наред не мислите за контрацепцията. В същото време обаче тя е чуждо тяло, срещу което организма ви може да "протестира", затова ще се налага да ходите по - често на прегледи. Възможно е цикълът ви да стане по - обилен и да имате неприятни усещания. Спиралите ез хормони са безопасни за кърмещите майки, но могат да се поставят след около 6 седмици след раждането - приблизително толкова време  е необходимо на матката, за да възвърне предишното си състояние. Този метод на контрацепция не се препоръчва на жени, които са изложени на висок риск от полово предавани инфекции. 

Естествени методи
Макар да са напълно безплатни и да нямат странични действия, те не предлагат защита от болести, нито могат да ви гарантират висока надеждност, тъй като са нужни голяма дисциплина и известни усилия от ваша страна, за да ги спазвате незименно.

- Лактационна аменорея 
тази техника се основава на наблюдението, че кърменето може да забави фертилиета на майките скоро след раждането. Не разчитайте много на това, защото има достатъчен брой породени деца, които са с епоявили на бял свят точно благодарение на подобни схващания.

- Календарен
Изчисляване на овулацията и фертилните и нефертилните дни. Също рискован и несигурен метод, особенно ако цикълът ви не е редовен. Наред с отброяването на дните се следи базалната температура на тялото, както и промените в консистенцията на цервикалната слуз.

При естествените методи има немалка доза късмет и безспорен риск, който трябва да решите дали сте готови да поемете!

Източник: сп. Кенгуру