четвъртък, 19 септември 2013 г.

Отрицателен резус фактор



Този проблем не се среща често, затова се знае малко за него. Рисковете за бебето идват оттам, че когато майката е с Rh фактор отрицателен, а бебето съответно с положителен, могат да възникнат проблеми с червените кръвни телца на нероденото. Има вероятност тези кръвни телца да се кръстосат Rh отрицателната майка. Това е възможно да се случи по всяко време на бременността, при някои изследвания като амниоцентезата, при преждевременно частично отлепване на плацентата или при раждането, когато се отделя плацентата. Когато майката е с Rh фактор отрицателен имунната й система разпознава клетките на детето с положителен фактор като чужди. Така организмът на жената започва производството на антитела, които се борят срещу чуждите клетки.

Процесът е аналогичен като при производството на антитела, когато в тялото навлезе болестотворна бактерия или вирус. Когато веднъж са се образували тези антитела при майка с Rh фактор отрицателен се запазват и при последваща бременност. Той се проявява при втора бременност с бебе с Rh положителен. По време на този период антителата на майката проникват в плацентата, за да се борят с Rh положителните клетки в кръвта на бебето. По такъв начин антителата разрушават червените кръвни клетки и бебето може да бъде анемично. Анемията може да доведе до други усложнения, включително жълтеница и увеличаване на черен дроб и далака и други.

За да се назначи адекватно лечение първо заболяването трябва да се диагностицира.Важно е това да стане възможно най-рано. Тогава рисковете за бебето могат да се определят с кръвни тестове на двамата родители (майка с Rh отрицателен и баща с Rh положителен фактор). Задължително трябва да се знаят кръвните групи и на двамата родители.

Заболяването може да бъде диагностицирано, ако при предишната бременност бебето е било с Rh положителен фактор. Към прегледа могат и да се включат допълнителни изследвания като ултразвук, амниоцентеза и Rh антитела др.

Самото лечение може да включва вътрематочно преливане на червени кръвни клетки в кръвообращението на бебето. Тази процедура се извършва чрез вкарване на игла през матката на майката и през коремната кухина на плода-директно в кръвоносния съд на пъпната връв. Може да се наложи да се дават болкоуспокояващи, за да се предпази бебето от преместване.

Възможно е да се наложи и предизвикване на раждането, ако плодът развие усложнения. Това се прави в случай че бебето има развити дробове.

И при това заболяване е особена важна профилактиката. При почти всички жени с Rh отрицателна кръв тя се открива в ранна бременност с кръвни тестове.

Ако майката е с Rh отрицателен фактор, тя ще бъде изследвана за Rh антитела. 

Анти D-гама глобулин е желателно да се поставя след всяко раждане или аборт, профилактично. А ако след раждането се установи, че бебето е с Rh+, то тогава това е задължително. Това е специално разработен кръвен продукт, който може да предотврати антителата при майка с Rh отрицателен фактор, за да не реагират на положителните Rh клетки. Поставя се мускулно в рамките на 72 часа. Действието му се състои в това, че разрушава всякакви Rh антитела, които навлизат в кръвообращението на майката с отрицателен Rh преди нейната имунна система да стане чувствителна. Това помага за защита на бъдещото бебе с положителен резус фактор.

Източник: сп. Моето дете

Няма коментари:

Публикуване на коментар