четвъртък, 25 юли 2013 г.

10 Начина да си помогнете по време на раждането


Няма какво да се лъжем, раждането си е предизвикателство. Най-вероятно се чудите колко ще боли и дали ще можете да се справите. Чували сте и множество разкази за трудни раждания. Но всъщност изобщо не е задължително, че раждането ще бъде непоносимо мъчение. Ако сте спокойни и уверени в себе си, ако сте настроени положително, ако работите с тялото си и се вслушвате в него, имате всички шансове да се справите с болката, и този ден да остане един прекрасен спомен за вас. Вижте как можете да си помогнете сами с помощта на 10 лесни, достъпни и напълно естествени средства:

1. Дишайте дълбоко
При всяка контракция си поемайте дълбоко въздух с корема си, така че да усетите как той се издува. Издишайте бавно. Ефективното дишане помага да се справите с напрежението и страха, а матката и бебето получават повече кислород. Всичко това намалява болката.

2. Отпуснете се
Опитайте се да не се стягате в отговор на болката. Отпуснете цялото тяло – лицето, раменете, ръцете, краката, тазовото дъно. Нека единственият мускул, който се стяга да бъде матката. Визуализирайте си образи, които ви успокояват – красиви места, разтварящи се цветя, личицето на вашето бебе.

3. Издавайте звуци
Някои жени стенат, пъшкат, други пеят или дори тананикат. Издаването на звуци може да ви се стори странно, но в повечето случай облекчава напрежението, отпуска лицевите мускули и действа върху ефективното дишане. Ако това ви помага, не се притеснявайте от околните. Ниските гърлени звуци са за предпочитане. Не викайте пронзително – по този начин стягате и тазовото си дъно. По-добре си кажете на глас „Да! Аз мога!”

4. Пуснете си музика
Добре подбраната музика, която пасва на вашата личност, увеличава толеранса на болката, успокоява, повишава настроението, води ритъма на дишането и ви помага да се отпуснете.

5. Движете се
Повечето жени споделят, че болката по време на контракциите се понася по-лесно във вертикални пози. Освен това тези пози подпомагат слизането на бебето надолу. Опитайте разходки, поза на ръце и колене, клякане при контракция, кръгови движения с таза и бавно танцуване.

6. Осигурете си храна и течности
При раждането тялото изразходва много енергия и е важно да не се изтощавате. Много жени не изпитват желание да се хранят през периода на интензивните контракции, но е добре да приемате течности, за да не се обезводните. Ако раждането е по-продължително може да се подкрепите с леки храни, които бързо зареждат с енергия, например мед или шоколад.

7. Използвайте топлина
Влезте под топлия душ и насочете струята там, където най-много ви боли. Или сложете топли компреси на кръста, в долната част на корема или на раменете. Топлината отпуска и облекчава болките. Това може да се прави докато сте все още вкъщи, а защо не и в болницата?

8. Помолете за масаж
Това не е нещо, което можете да направите сами, но ако партньорът ви е до вас, го помолете да разтрива кръста ви по време на контракция. Опитът показва, че често това действа по-добре от всяка упойка.

9. Използвайте топка за раждане
В някои болници у нас вече се предлагат топки за раждане. Но дори ако там, където ще раждате ги няма, можете да използвате топката по време на ранния етап на раждането, докато сте още вкъщи или да я вземете с вас в болницата. Използването на топката е полезно, защото насърчава ритмичните кръгови движения на таза, което подпомага раждането, осигурява нежна подкрепа на тазовото дъно без да притиска, подпомага гравитацията, поема тежестта и намалява болката съпроводена около самото раждане.

10. Мислете положително
Позитивната нагласа има огромно значение по време на раждането. Спомнете си каква е вашата мотивация да родите естествено. В паузите между контракциите се усмихнете и си кажете, че остава с една контракция по-малко. Не си мислете за това колко още остават. В трудни моменти си напомнете, че съвсем скоро ще гушнете вашето бебе.

Източник: bremennost.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар