четвъртък, 25 юли 2013 г.

Хемороиди през бременността


Хемороидите, са уголемени и разширени вени в областта на ректума
Хемороидите при бременност са често срещани, особено през третия триместър на бременността. Някои жени ги получават за първи път по време на бременност, но други които са ги имали и преди е твърде вероятно отново да ги получат през този период. Също така се появяват в резултат на силните напъни по време на раждане. Те обикновено се свиват след първите два или три следродови дни и изчезват напълно след няколко месеца.

Защо Хемороидите са по-често срещани по време на бременност?
По време на Бременността една жена е доста по – податлива към появата на хемороиди, както и разширени вени по краката. Защо се случва така? Вашата матка оказва натиск върху тазовите вени, които получават кръв от долните крайници. Това може да забави циркулацията и по – точно връщането на кръвта от долната половина на тялото, което увеличава вените по тялото. Също така запекът по време на бременността е друг често срещан проблем по време на бременност, които може да предизвика или усложни хемороидите. Това е така поради трудното изхождане и напрежението на вените около ректума. В допълнение увеличаването на хормона простегерон по време на бременност причинява отпускане на стените на вените, което им позволява да се подуват по – лесно. Прогестеронът също допринася за запек от забавянето на чревният тракт.

Как да се избегне появата на хемороиди при бременност?
Важно е да не стига до положение на запек – яжте богати на фибри храни като: пълнозърнест хляб, боб, плодове и зеленчуци, пийте обилно вода, редовни физически упражнения, не стоите дълги часове седнали.
Не потискайте и не отлагайте нуждата от тоалетна, защото това може да окаже натиск.
Ежедневно правете Кегел упражнения, защото те увеличават циркулацията на кръвта дв областта на ректума и укрепването на мускулите около тялото. Кегел упражненията също така засилват мускулите около влагалището и уретрата, което ще Ви помогне да се възстановите след раждане доста по бързо.
Избягайте седналото положение за дълги периоди от време. Ако вашата работа включва заседнал начин на работа, се изправете и движете няколко минути или говорете с вашият ръководител да ви пренасочи към друга дейност.

Лечение на Хемороиди по време на бременността
- По – един ананас на ден докато отминат
- Някои жени смятат, че студените компреси могат да са успокояващи
- Потапяне във топла вана в продължение на 10 – 15 минути няколко пъти на ден.
- Редуване на студени и топли компреси
- Внимателно почистване на засегнатата област след всяко изхождане, най – добре да имате биде във вашата тоалетна.
- Овлажняване на засегнатото място също облекчава дискомфорта
- Намазване с мехлеми и поставяне на свещички, съдържащи рутин, хепарин и хидрокортизон
- Облекчение можете да получите и от компреси с отвара от смрадлика
- Посъветвайте се с вашият лекар относно получените хемороиди при бременност.


Източник: bremennost.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар