сряда, 17 юли 2013 г.

5 - те най - рискови професии по време на бременност

Има ли професия, която да не носи дори минимален риск за бременната жена и нейния плод? Едва ли. И все пак, спецификата на някои дейности изисква особено внимание, ако сте бъдеща майка. Рисковете за бременността са основно три - преждевременно раждане или аборт, ниска телесна маса на плода, малформации.
Учените посочват като неблагоприятни влияния върху бременността следните фактори: стрес; нощен труд или работа на смени; радиация; наличие на патогенни бактерии; досег с токсични вещества; работа при резки колебания на температурата и вибрации, надминаващи санитарните норми; носене на тежки предмети и заемане продължително време на принудителна или еднообразна поза.


1. На първо място стоят медицинските работници. Освен, че хирурзите прекарват повечето време от денонощието на крак, лекари, медицински сестри и акушерки работят с игли, кръвни продукти. Медицинските работници са постоянно изложени на стрес и най-вече на сериозна опасност от инфекции - хепатит В, сифилис и други.

2. Една от най-рисковите професии за бременната жена е тази на продавачката, която стои права повече от 3 часа на ден. Специалисти твърдят, че жени, чиято работа е свързана с продължително стоене, раждат деца с по-малко тегло от около 150 - 400 г, а плацентата на такива „правостоящи" по-често има инфаркти, тоест некрозни петна. Разширените вени на краката е също техен проблем.

3. Бременността при стюардесите също протича усложнено, не толкова заради летенето, колкото поради стреса и физическите усилия. Рискът за бъдещата майка идва основно от необходимостта да се бутат колички и да се носят тежести над 10 кг. Като неблагоприятни се сочат стресът, шумът, вибрациите, нередовното хранене и въобще противоестественият начин на живот. Бременните стюардеси обикновено минават на работа в офис през втория триместър.

4. Йонизиращата радиация, в това число рентгеновите лъчи, са от най-известните тератогенни фактори, тоест увреждащи ембриона. Ето защо, професията на рентгеновия лаборант е сред най-рисковите. Зародишът и плодът са много чувствителни към облъчването и дори обикновената рентгенова снимка се смята за заплаха. При облъчване по време на бременност съществува риск от спонтанен аборт, малформации на плода, забавяне на развитието или злокачествено образувание при детето. В България трудовото законодателство разпорежда жените да се извеждат от тази среда веднага, щом се установи, че са бременни.

5. Всякакъв контакт с химикали е опасен не само през бременността. Това прави рисков труда на химици, професионални художници, керамици, бижутери и други професии, при които има контакт с химически вещества. Органичните разтворители преминават през плацентата и се свързват с повишен риск от спонтанен аборт. Бременните трябва да избягват контакт с оловото и живака, които причиняват вродени увреждания. Допустимата горна граница на олово в кръвта на мъж и жена, които смятат да имат деца, е 30 мг на 100 г кръв. При по-висока концентрация на оловото или на неговите соли в кръвта на майката, плодът се излага на риск.

Източник: сп. Кенгуру

Няма коментари:

Публикуване на коментар