сряда, 17 юли 2013 г.

Отоци през лятото


Много често третият триместър от бременността се оказва истинско предизвикателство, особено ако навън е горещо лято. Отоците са само един аспект от създалия се дискомфорт, но причината не е само в топлото време. Лекарите предупреждават, че подутите крака алармират за нарушение в обмяната на веществата, което трябва да се проследи, за да не създаде проблеми и на майката, и на бебето.

Много жени смятат, че като пият по-малко вода, ще спрат процеса на отичане на краката. В действителност проблемът има различни аспекти.

* Един от тях е страстта на бъдещите майки към солените храни - туршии, кисели краставички, солена риба. Именно солта е тази, която задържа вода в организма.
* Освен нея сезонът също оказва влияние. Колкото е по-топло времето, толкова по-голяма вероятност съществува обувките ви да станат тесни.

Тесните дрехи, стегнатите колани и връзки нарушават кръвообращението.

* Възможно е създалата се ситуация да е следствие от нарушение в работата на бъбреците. Това се разбира, след като се направи изследване за белтък в урината. При положителни стойности бременната жена се нуждае от лекарски контрол.
* Най-сериозни са случаите, в които отоците са придружени от високо кръвно налягане над 140/90мм/hg. Тогава лекарите говорят за прееклампсия и препоръчват хоспитализация на жената.

Случвало ли ви се е да се събудите сутрин с подути ръце и крака, дори клепачи на очите, след консумиране на туршия предишната вечер? Това са явни отоци и преминават най-късно до втората половина на деня. Вода в организма се събира обаче и не толкова видимо. Можете сами да проверите дали задържате течности по време на бременността:
* махнете си пръстена от ръката - ако ви е трудно и отдолу остане червена следа или изобщо не можете да го махнете, може би имате проблем с водата в организма ви;
* натиснете глезена си с палец - ако цветът на кожата ви се изравнява за 5-6 секунди, нямате проблем, но ако бялото петно от пръста ви се задържа за по-дълго, е сигнал за консултация с лекар;
* проследете теглото си - то не трябва да се повишава с повече от 300 г за седмица;
* измерете обиколката на глезена си - ако след седмица той е със сантиметър повече, съобщете това на наблюдаващия ви акушер-гинеколог.

Какво да направите, ако имате отоци?

Ако при изследване е установено, че задържате вода в организма си, може да подпомогнете лечението с някои лесни за изпълнение препоръки:
* преразгледайте храненето си, като изключите от менюто си пържените ястия;
* намалете количеството на солта - то не трябва да надвишава 8 г дневно;
* намалете консумацията на домати и доматен сок;
* не консумирайте осолени ядки;
* не употребявайте лекарства за отводняване без специално лекарско предписание;
* използвайте козметика за подути крака и ръце;
* носете широки леки дрехи;
* не забравяйте да вдигате краката си на стол, легло или диван, за да почиват редовно през деня.

Източник: сп. Кенгуру

Няма коментари:

Публикуване на коментар