неделя, 28 юли 2013 г.

7 грешки в лятното меню при бременност

7 грешки в лятното меню при бременност
Летният сезон е характерен с изобилието от храна. Но бъдещите майки трябва да бъдат внимателни към менюто си и да не се поддават на опасни съблазни.

Знаеш, че трябва да се храниш пълноценно и разнообразно, защото по този начин се грижиш не само за себе си, но и за бебето в теб.

Обикновено през лятото по отношение на менюто, бременните допускат няколко основни грешки. Кои са те?

1. Приемат прекалено много течности

В горещините много бъдещи майки постоянно са жадни и не спират да поемат течности. Не бива да забравяме, че през бременността всички органи „работят“ с повишено натоварване и понякога могат да изпитват затруднения. Ако по принцип прекомерната употреба на вода например води до по-голямото отделяне на топлината чрез потта, то при една бременност може да провокира отоци или повишено кръвно налягане, поради задържане на течности в организма. Това се отнася особено за бъдещи майки в третия триместър.

Разбира се, това в никакъв случай не означава да спреш да пиеш вода. Напротив, дори е задължително. Но ако през първия и втория триместър е добре да пиеш по 2 л вода на денонощие, то през третия триместър е добре приеманото количество да не надвишава 1,5 л, особено ако забелязваш отоци, да речем. Ако нямаш проблеми, вероятно трудно би възприела всякакви ограничения, след като си жадна. Тук могат да ти помогнат няколко простички съвета:

изключи от менюто си солени, с много подправки и мариновани храни, които усилват чувството за жажда;
сокът от червени боровинки утолява жаждата и подобрява работата на бъбреците

2. Не ограничават газираните напитки

За утоляване на жаждата не прибягвай до газирани напитки. Действието им е кратковременно, и след това отново си жадна. Освен това са и вредни. Съдържат оцветители, ароматизатори, т.нар „празни калории“. Като си жадна е най-добре да пиеш вода със стайна температура. И тъй като лятото е сезонът на плодовете, не забравяй свежите фрешове. Препоръчва се да се пият до 15 минути, след като са приготвени, за да се възползваш максимално от витамините в тях. Ограничи приема на сокове с червен или оранжев цвят, тъй като те могат да провокират алергична реакция и за теб, и за бъдещото бебе.

3. Обичат големи количества студени напитки и сладолед

Резкият контраст на температурата (преходът от привичната температура на хранителните продукти към все по-охладени и студени) носи риск от ангина или фарингит. По принцип включването на медикаменти по време на бременността не е желателно. Ако все пак се наложи, лекарят решава кои да са те и в какви количества.

Хапването на сладолед в големи количества може да бъде причина за покачването на повече килограми, заради високата калоричност на продукта. Освен това сладкото изкушение провокира жажда. Затова е по-разумно да се ограничиш все пак поне с 1 сладолед на ден :).

4. Предпочитанията са към плодовото меню

Разбира се, че трябва да се възползваш от изобилието на плодове през лятото. Те са полезни и чрез тях се снабдяваш с естествени витамини. Но не бива и да забравяш, че някои плодове се явяват силни алергени. Бъди внимателна към плодовете с червен и оранжев цвят – ягоди, малини, вишни, череши. Нека ти напомним, че преди консумация плодовете трябва добре да бъдат измити под течаща вода. Ако пъпешите и дините са ти сред любимите ти, купувай ги най-вече в разгара на техния сезон - август и септември, когато рискът от нитрати е минимален.

5. Изкушават се от вкусните, но и бързо развалящите се храни

Особена опасност през летните горещини са тортите и всякакъв вид подобни сладости. Първо, те не носят особени ползи за организма и ускоряват покачването на килограми. Второ – при високи температури тортите бързо се развалят и могат да бъдат причина за хранително отравяне. И трето – сладкото провокира жаждата.

Ако толкова много ти се иска да похапнеш торта, то опитай се да я приготвиш у дома, за да си сигурна, че продуктите ще са пресни. И ако все пак се довериш на готовите сладкиши от магазина, непременно проверявай срока на годност и обърни внимание на условията на съхранение.

6. Не обръщат достатъчно внимание на продуктите на открито, които всъщност са с негарантирано качество

През лятото обикновено прекарваме повече време навън. И често се храним извън дома. Бъди внимателна, когато решиш да похапнеш докато се разхождаш например. По-добре е да избереш заведение с добра репутация, отколкото да прибегнеш до хот-дог или бургер.Още повече едва ли е разумно да купуваш каквото и да било от улични павилиони, където е твърде трудно да се съблюдава необходимата хигиена, начин на съхранение на продуктите и т.н.

7. Не се замислят за храни, които усилват жаждата

Изключи от менюто си пържените, солените храни, както и полуфабрикатите, тъй като те усилват жаждата. Желателно е у дома да не готвиш за няколко дни напред, тъй като вероятността храната да се развали, заради горещините, е голяма. Добре е в менюто ти да преобладават салатите. Месото можеш да ограничиш като количество в жегите, но не и да го изключиш изцяло.

Отнасяй се с внимание към млечните продукти и всичко, приготвено с яйца. Непременно следи за срока на годност. И съхранявай продуктите в хладилник. Когато ги купиш, побързай да се прибереш вкъщи и да ги сложиш в хладилника, а не да ходиш с тях по жегите.

През лятото е нормално апетитът да е понижен, но в менюто освен плодовете и зеленчуците, трябва да присъства и месото, рибата, млякото и млечните продукти. Това е необходимо както за твоето здраве, така и за формиращия се организъм на малкото.

Източник: сп. Моето дете

Няма коментари:

Публикуване на коментар