неделя, 28 юли 2013 г.

ЗА и ПРОТИВ амниоцентезата

ЗА и ПРОТИВ амниоцентезата



„Препоръчваме ви амниоцентеза, за да сме сигурни, че всичко е наред."Това чуват много бременни от своите наблюдаващи лекари - в повечето случаи след обезпокоителни или недостатъчно задоволителни резултати от биохимичен скрининг. Следва логичният въпрос: дали да се подложа на изследването, което крие макар и минимален риск за бебето ми, или да разчитам на съдбата и късмета, че ще родя здраво дете? Отговорът винаги е строго индивидуален и засяга нещо далеч по-важно - доколко сме склонни да изживеем остатъка от 9-е месеца в страх; доколко сме подготвени да посрещнем в живота си генетично увредено дете и дали за нас резултатите от изследването са определящи при избора ни да родим.

Амниоцентезата - какво трябва да знаем?

Амниоцентезата е изследване, което се извършва чрез пункция на коремната стена на бременната за вземане на околоплодна течност, съдържаща клетки на плода. Целта е да се установи с най-голяма точност дали той е носител на генетични аномалии.

Първият документиран случай на амниоцентеза е извършен през 1877 г.

Кога лекарите са ЗА амниоцентезата? 

В днешно време повечето лекари застават твърдо ЗА амниоцентезата. Основният мотив е свързан със защитата на родителите, които при установяване на риск от раждане на увредено дете биват поставени в ситуация на избор дали да го задържат или не. От медицинска гледна точка извършването на амниоцентеза се налага най-често, ако при единия от партньорите или в семейството има наследствено заболяване, когато е налице предишно раждане на дете с хромозомна аномалия или дефект на невралната тръба (спина бифида), при отчитане на завишен риск за раждане на дете с генетично заболяване в резултат на биохимичен скрининг, както и при възраст на майката над 35 години. Противниците на теста обаче са на мнение, че днес се правят достатъчно други прецизни ултразвукови и кръвни тестове, които също биха могли да посочат с голяма достоверност дали съществува риск от раждане на дете с генетично изменение. Привържениците на амниоцентезата ще кажат, че в повечето случаи именно показателите на предишни изследвания са причина да се препоръча извършването й.

Друг мотив в подкрепа на амниоцентезата е свързан с рисковете при късна бременност. Все по-често наблюдаващият лекар препоръчва на бременни, навършили 35 години, да се подложат превантивно на изследването, тъй като се смята, че има завишен риск (1:350) от раждане на бебе със синдрома на Даун.

ЗА

ранното диагностициране на генетични заболявания чрез амниоцентеза
Голям плюс на амниоцентезата е, че чрез нея се прави прецизен анализ, който може с почти 100% сигурност да установи наличие или отсъствие на над 2000 наследствени и 400 хромозомни заболявания на плода като синдром на Даун, синдром на Едуардс, синдром на Патау, синдром на Търнър, хемофилия, болестта на Тай-Сакс, муковисцидоза, сърповидно-клетъчна анемия и други. Амниоцентезата в по-късен срок на бременността може да се използва и за опеделяне на зрелостта на белите дробове на плода. 

ПРОТИВ

Риска за бебето и бременната

Повечето специалисти са на мнение, че рисковете за плода са минимални. Възможни са усложнения като вътрематочна инфекция или генитално кървене. Според проучванията обаче подобни случаи са по-малко от 1% от всички подложени на амниоцентеза бременности. Опасността от спонтанен аборт след извършване на изследването са между 0,25 и 0,50% или приблизително една на всеки 200-400 бременности. Изключително рядко жени споделят, че амниоцентезата е болезнена. Извън статистиката обаче има мнения, че рисковете са повече от признатите от лекарите.

ПРОТИВ

Липсата на достатъчно информация и емоционалният срив преди, по време и след процедурата

Немалко лекари определят амниоцентезата едва ли не като рутинна манипулация. Често пъти информирането на бременната относно това кое налага теста, какво представлява той, как се разчитат резултатите и т.н. е непълно. Липсата на достатъчно информация от страна на медицинските специалисти е една от водещите причини бъдещите майки да отхвърлят амниоцентезата с мотива, че вероятно това е нещо много сложно, следователно опасно за тях и плода.

Огромен процент от жените, подложили се на изследването, споделят голямото безпокойство и страха от извършването му и евентуалните негативни резултати.

Да се подложа или не на амниоцентеза?

Това е въпрос на индивидуален избор, който обаче трябва да бъде направен при много добра информираност и отговорност от страна и на двамата партньори, както и задължително след консултация със специалист. 

Източник: сп. Кенгуру

Няма коментари:

Публикуване на коментар