сряда, 17 юли 2013 г.

Какво "казва" бебето ви?


Най-късно в средата на бременността повечето жени усещат движенията на бебето в корема си. Но какво точно става, когато то почуква, тегли и пърха?

Пърхане

Много жени описват усещането от първото движение на бебето в утробата си като пърхане на крилата на пеперуда. Други говорят за малка рибка, която кръжи вътре. Моментът, в който жените усещат за първи път движенията на бебето, е различен. При бременните, които очакват поредно бебе, той е около 15-ата г.с., а при първо бебе – около 20-ата г.с. или дори по-късно. Това зависи и от разположението на плацентата – ако тя е точно под коремната стена, движенията се усещат по-приглушено.

Ритане и удряне

С времето опитите за контакт от утробата стават по-чести и по-ясни, тъй като нероденото се блъска при гимнастиката си в стените на матката. Около 25-ата г.с. бъдещите майки могат директно да общуват с бебето си. Ако бременната постави ръката си с лек натиск върху корема, нероденото отговаря с удар с юмруче. Комуникация се осъществява и през пъпната връв – ако се ядосвате, адреналинът стига и до бебето и то се движи по-буйно.
Нормално бременната усеща бебето си средно по 10 пъти на ден. При това напълно е възможно с часове да не усещате нищо, особено ако сте се движили много. Тогава бебето се люшка и спинка! Ако и след осем часа не се обажда, обикновено се нуждае от промяна на позата. Легнете на канапето, повдигнете краката си и след около половин час ще получите сигнал от бебето си. Ако това не стане, добре е да се консултирате с лекаря си.

Почукване

Ако от корема ви идва някакво почукване, възможно е първия път да се изплашите. Не се безпокойте – бебето ви просто хълца. Когато до раждането останат шест седмици, ще усещате това все по-често, тъй като при нероденото нервите на диафрагмата предстои да се развият напълно.

Теглене

Това, което се усеща като болки при менструация, има само индиректна връзка с бебето. Всъщност усещате как матката расте и връзките й се разтягат. Много бременни забелязват това още около 12-ата г.с. и особено интензивно около 32-рата г.с. Тогава матката се придвижва към костите на таза и някои усещат това като коликообразна болка, при която коремът се втвърдява. Такива подготвителни контракции могат да се появяват до 12 пъти в някои дни. През тези периоди почивайте повече. За да не се притеснявате, че може да пропуснете родилните контракции, запомнете, че при разкритие по време на раждането контракциите се появяват значително по-често – на всеки 10 до 20 минути.

Натиск и бодежи

Около 36-ата г.с. бебето бавно се подготвя за раждане – то се спуска надолу и търси мястото си в таза. Натискът върху костите дразни намиращите се там и във влагалището нервни пътища, което някои бъдещи майки усещат като бодежи. Това е знак, че срещата с бебето ще е скоро!

Източник: bg-mamma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар