четвъртък, 18 юли 2013 г.

Денят на раждането


Кога да тръгна към родилното отделение?

Помнете, че моментът на раждането приближава с появата на регулярни, постепенно усилващи се контракции. Първоначално интервалите между тях са на 20-30 минути, с наближаването на момента стават по-кратки. Ако контракциите ви са на всеки 5 минути в продължение на 2 часа (на всеки 10 минути в течение на 1, 5 часа, ако раждането за вас не е първо), време е да се отправите към родилния дом. Вторият сигурен признак, че е дошъл моментът, е изтичането на околоплодните води.

Може ли да сбъркам падането на „тапата" с изтичането на водите?

Слизестата тапа „заключва" шийката на матката през целия срок на бременността и защитава бебето от проникването на инфекции. На вид тя е лепкав гъст секрет, прозрачен или с кървави жилки. Понякога той е рядък и в този случай може да се вземе за частично изтичане на води. Само лекар може да разреши тези съмнения. Отделянето на слизестата тапа до началото на контракциите не е повод да се отправите към родилния дом.

Може ли да взема вана и да се нахраня преди да тръгна към родилното отделение?

Ако са ви изтекли водите, вземете душ, за да предпазите бебето от проникване на микроби в матката - това може да се случи, ако решите да полежите във ваната. А ако мехурът е цял, топлата вана облекчава болките от контракциите. Не яжте преди да се отправите към родилното! Процесът на разкритие на маточната шийка често предизвиква рефлекс за връщане. Прилошаване може да се появи и после, когато ви поставят обезболяващи. Освен това за раждането стомахът трябва да е празен.

Какво означава, ако температурата ми се е повишила незначително?

Възможно е да става дума за инфекция или за реакция на организма, оповестяваща началото на раждането.

Може ли да се движа по време на раждането?

Докато не са ви изтекли водите, не е включен кардиомониторът, не ви е поставена анестезия, може да се разхождате по коридора. Вертикалното положение на майката позволява на бебето по-силно да притиска шийката, което помага за нейното разкритие.

Какво означава лъжлива родова дейност?

Така се наричат вялите и нерегулярни контракции, които не променят състоянието на шийката на матката, тоест не се получава разкритие. Когато бъдещата майка отиде в родилния дом, лекарят може да я посъветва да се върне вкъщи или остане там под лекарско наблюдение.

Шийката е с разкритие 2 см. Какво означава това?

Това означава, че е завършила скритата фаза на раждането. Сега шийката започва интензивно да се съкращава, изглажда и разкрива по-нататък - до 10 см. Този процес може да преминава с различен темп: до 4 см е по-бавно, а след това по-бързо.

Епидуралната анестезия - кога се прави?

15 минути след поставянето на епидуралната анестезия, цялата долна половина на тялото изгубва чувствителност - бъдещата майка продължава да усеща само напрежение в матката, без болка. Анестезията се прави в точно определен момент от родовия процес, за да се запази действието й до получаване на 10 см разкритие на маточната шийка - моментът, в който бъдещата майка трябва да започне да напъва.

Ще ми поставят ли система - какво има в нея?

Когато ви приемат в родилното отделение, ви поставят абокат във вената на лакътната сгъвка или на китката (там, където е по-изпъкнала), за да, в случай на необходимост, се включи към нея банка с лекарство. Това се прави, само ако има показания. В нейния състав може да се добави окситоцин, простагландин за усилване на контракциите или препарати, които помагат на детето да се справи с недостига на кислород.

Колко често ще ме преглеждат?

Извършването на прегледи не е толкова често: първия път - при постъпване в родилния дом, втория - след изтичането на водите, после - преди назначаването на обезболяващо, и накрая, след като се роди бебето. По време на прегледа лекарят определя състоянието на шийката на матката, дали главата на мъника е достигнала таза на жената. Също така на всеки 2 часа акушерката измерва кръвното налягане и пулса на бъдещата майка.

Ако шийката не получава разкритие, какво следва?

Това затруднение може да възникне, ако процесът протича вяло или, обратно, бурно. Като определи причината, лекарят ще действа според ситуацията: при слаба родова дейност може да отвори плодния мехур и да пусне система с окситоцин или простагландин, а спазмите на мускулите на маточната шийка обикновено се успокояват с обезболяващи.

Колко често възникват контракциите?

За да започне разкритието на маточната шийка, контракциите се появяват на всеки 5 минути и продължават по 30 секунди. После спазмите зачестяват. До пълно разкритие се стига, когато контракциите станат на всеки 2, 5 минути и продължават 1 минута.

За какво е нужен катетър?

По време на раждане бъдещите майки невинаги могат да освободят сами пикочния си мехур, който, ако е пълен, може да обърка предвижването на бебето по пътя му към малкия таз.

Лошо ми е!

Такова усещане може да възникне, когато шийката на матката получава разкритие. Друга причина е действието на обезболяващите.

Дълго ли ще раждам?

Първото раждане продължава средно 10-12 часа, второ и трето - около 6-8. Не вярвайте на онези истории на майки, които разказват, че всичко е минало за около 2 часа. Така говорят жените, които не са почувствали скритата фаза на раждането, а само финала.

Как да разбера кога е нужно да напъвам?

Такова желание се появява, когато шийката на матката получи пълно разкритие - 10 см, а детето е вече в малкия таз и има съприкосновение с мускулите. Под напора на неговата главичка последните започват да се разтягат. И акушерката, която следи развитието, ви съобщава, че времето за напъване е дошло. Този етап може да продължи от 5 до 30 минути.

Какво следва след като се появи бебчето?

След няколко минути контракциите се възобновяват, за да се роди плацентата. Тези контракции едва се усещат, а на фона на анестезията са напълно незабележими. Този етап се нарича изгонване на плацентата.

Източник: сп. Кенгуру

Няма коментари:

Публикуване на коментар