четвъртък, 18 юли 2013 г.

Митове за зачеване и бременност


Всяка жена е ставала жертва на митове за забременяване, бременност и раждане. Все сигурни и изпитани методи за зачеване и безпроблемно износване на детето. Кои са най-големите безсмислици от циркулиращите в XXI век бабини деветини и защо да не им се доверяваме?

Преди бременността

*Преди да правите секс, хапнете извара и чесън - така със сигурност ще забременеете!

Възникване
Изварата и чесънът ще ви помогнат да забременеете просто защото са полезни за организма - щом като са здравословни, трябва да влияят положително и на забременяването...

Истина
И двата продукта наистина са здравословни, но няма да ви помогнат да забременеете. Даже напротив, ако прекалите с чесъна, до секс може и да не се стигне.


*Правете секс в точно определен ден и час - по този начин ще заченете момченце/момиченце (в зависимост от желанието на двойката)!

Възникване
Има много митове за това как да осигурите наследник на рода - внимание, някои от тях могат да са дори опасни - като пиенето на отвари с неустановен произход например. Често срещан мит е, че трябва да се „окисели" организма на жената - за целта тя трябва да си накапе лимон във влагалището, а някои дори препоръчват вагинална промивка с оцет - не пробвайте това!

Истина
Влияние върху пола на бебето може да имате само при изкуствено оплождане. Принципно този избирателен метод е забранен в много държави, но в САЩ например е позволен. Причината обаче трябва да е сериозна - ако медицински е доказано, че майката може да предаде по наследство дадено заболяване само на момченцето си например, то тогава процедурата се извършва, за да бъде детето от женски пол и да не унаследи заболяването.


По време на бременността

*Пушенето няма да навреди на плода

Възникване
Причината най-вероятно се крие в нежеланието на бъдещата майка да се откаже от вредния си навик.

Истина
Пушенето вреди на бебето, и то много. Влияе негативно на развиването на плода в утробата. Едно от многото усложнения е т.нар. хипертрофия, когато бебето е много по-мъничко като тегло от това, което предполага гестационната седмица. Друг проблем е, че много скоро след раждането такова бебе преминава през абстиненция, която в най-добрия случай се изразява в силен плач, който с нищо не може да се успокои.

*При сутрешно прилошаване помага стабилна закуска

Възникване
Някои майки вярват, че сутрин им се повръща от глад и до това неприятно прилошаване изобщо няма да се стигне, ако го изпреварят със стабилна порция храна.

Истина
Опитайте да си направите „закуска за шампиони" някоя сутрин и ще се убедите от първа ръка, че това наистина е мит. По време на първия триместър закусвайте много леко - любима вафла, бисквити. Не си и помисляйте да ставате от леглото, докато не се успокои разбушувалият ви се стомах. Не бързайте да си миете зъбите веднага след като сте хапнали нещо за закуска, така вероятността да повърнете намалява значително.

*По време на бременността не трябва да правите секс

Възникване
Този мит се е зародил от странната идея, че движенията, които се извършват по време на секс, могат да станат причина бебето да се контузи... някак си.

Истина
Избягвайте акробатичните изпълнения в леглото и се разберете с партньора за нежен секс - така нищо няма да се случи на бебето. Трябва обаче да сте сигурна, че бременността ви протича нормално и няма нищо рисково в нея. Затова ако все пак имате съмнения, най-добре се консултирайте с лекар - при него срамни въпроси няма.

Източник: сп. Кенгуру

Няма коментари:

Публикуване на коментар