вторник, 23 юли 2013 г.

За музиката и бебето


Ролята на музиката за развитието на бебето и доброто самочувствие на майката

За благотворното влияние на музиката върху човека се знае от древни времена. Тя отнема болката, напрежението, оказва положително въздействие върху психиката даже и на съвсем малкото бебе. Още преди 1500 години в древен Китай жените, които очаквали бебе, ежедневно пеели по няколко часа на ден. Считало се е, че това се отразява благотворно върху характера на бъдещото дете. Днес лекарите твърдят, че музиката влияе върху честотата на сърдечните съкращения, артериалното налягане, телесната температура на бебето и даже върху способността му да се адаптира към топло и студено.

Музиката влияе благотворно на мозъка на детето, активира връзките между нервните клетки. Първите 6 години от живота на човека са най-важният период в развитието на нервната му система и мозъка, затова е желателно да се пристъпи колкото се може по-рано към полагането на основите на музикалното образование.

В някои европейски страни използват музикотерапия в родилните зали. Френският учен Мишел Оден създава във Франция т.нар. „пеещ“ родилен дом, в който се провеждат занятия по хорово пеене. Те се посещават от бъдещите майки и бащи. Оказва се, че хоровото пеене подобрява самочувствието и подсилва нервната система на майките, които в резултат на това раждат здрави и спокойни деца.

Музикотерапията се прилага широко в детските отделения на болниците – в неврологията, кардиологията, онкологията, нефрологията… Благодарение на специално подбрана музика децата откриват света, отвличат се от своите болести, понижава се даже нивото на кръвната захар.

През 80-те години на миналия век Брент Логан, американски специалист по дородова подготовка, създава специален музикален подбор – набор от касетки със записи на музикални произведения и сърдечни тонове. В хода на изследванията си върху бременни жени той открива, че слушането на подобни композиции оказва положително влияние върху психичното развитие на бъдещото дете.

Науката е доказала, че бебетата още в утробата чуват музика, реч, интонацията на човешкия глас. Те реагират на силен звук, на вик. Децата ви слушат, родители! Затова не трябва да се карате пред детето, което расте в корема на майка си, не трябва да повишавате глас – то ще го възприеме негативно. Бебето има нужда от спокойни тонове и интонации, красива мелодична музика и, естествено, от нежния глас на майка си.

Музиката, която чува бебето в утробата, трябва да предизвиква положителни емоции у майката, защото нейното психоемоционално състояние в огромна степен влияе на развиващото се дете. Музиката трябва да е спокойна, красива, мелодична, да води до състояние на спокойствие и задоволство.

Към края на миналия век бъдещите майки започват да слушат музика чрез аудиоплейър, нагласяйки слушалките върху корема, за да може и бебето да слуша музиката, която харесват. В това време лекарите с помощта на УЗИ наблюдават за изменения в движенията на плода, за промяна в сърдечния му ритъм. Те установяват, че чрез невроендокринната система музиката въздейства на практика върху всички системи и органи на бебето. Променя се честотата на дишането, мускулният тонус, стомашно-чревната моторика. Освен това, оказва се, че след раждането си детето разпознава мелодиите, които е чувало в корема на майка си и активно реагира на тях.

Ако майката редовно пее на недоносеното си бебе, то много по-бързо укрепва. Майките, които започват да пеят приспивни песни на децата си още преди появата им на белия свят, намаляват проявите на токсикоза и бременността протича по-леко.

По време на пеене на приспивни (люлчени) песни, у самата майка се понижава сърдечният ритъм, нормализира се кръвното налягане, с две думи – тя се успокоява, което е много полезно за нея и за бебето. Децата на пеещите майки получават повече кислород, сърдечната им дейност се хармонизира, а колебанията на околоплодните води нежно масажират телата им, помагайки им да съзряват. Освен всичко друго, това е и едно прекрасно дихателно упражнение за майката и детето.

Учените отдавна са доказали, че приспивните песни внушават чувство на увереност, безопасност и защитеност. Те понижават чувството за тревога, възбудата и действат успокояващо на бебето. За това помагат плавната мелодия, ритмичното съчетаване на думи и движения. Даже слушането на класическа музика влияе положително върху настроението на бъдещите майки и им помага да се успокоят – а това несъмнено е много полезно за детето.

Бебетата много обичат да слушат класическа музика. Те реагират по характерен начин на произведенията на различните композитори. Например музиката на Вивалди ги успокоява, произведенията на Бах и Брамс ги тонизират и възбуждат. Бебетата много харесват Шопен и Моцарт. Доказано е от учени, че музиката на Моцарт активира мозъчната дейност на човека.

Не се препоръчва на бъдещите майки да слушат тежък рок, защото той предизвиква дискомфорт у бебето, което става неспокойно и води до влошаване на състоянието на майката.

Но най-важното е самата майка да подбира такива мелодии, каквито ù е приятно да слуша. Защото музиката помага за подобряването на нейното състояние, влияе на самочувствието и душевното равновесие, укрепва контакта с бебето. Често при тревога е достатъчно майката да послуша успокояваща музика, да се успокои и самата тя.

Източник: bg-mamma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар