неделя, 14 юли 2013 г.

Упойките по време на раждането - начин на употреба, предимства и недостатъци


 Нормално е да се притеснявате дали и колко ще боли, когато дойде моментът на раждането. Не сте сами! И най - големите куражлии омекват при мисълта за родилната зала и предстоящата нечовешка (според масово насадените представи) болка. Успокойте се - раждането всъщност боли много по- малко, отколкото  ви разказват вашите приятелки, които са минали по този път, като желаят вероятно да се изкарат заслужили героини или да придадат по - голяма драматичност на събитието. Но ако все пак страхът от болката надделее във вас винаги можете да прибегнете до чудесата на медицината.

 Локална анестезия - лекарите я използват, за да обезболят за определен срок областта във и около влагалището при дадена процедура - зашиване и др. Използваният локален анестетик в този случай не цели и не може да премахне дискомфорта по време на самото раждане.

 Регионална анестезия - тя е два вида: епидурална и спинална.
 - Епидурална - извършва се чрез вкарване в епидуралното пространство на тънък пластмасов катетър, през който се подава необходимото за обезболяване според конкретния случай анестетик. Поради контролирания достъп на медикамента се използва основно при естествено раждане, по - рядко при цезарово сечение. Предимството е, че при промяна на ход на раждането позволява бързо преминаване към спешни оперативни действия.
 -  Спинална - Използва се най - често по време на раждане със секцио. поставянето се извършва от анестезиолог чрез инжектиране на локален анестетик в изпълненото с течност пространство в гръбначния стълб, където се намират нервите. Обезчувствяването е в долната част на тялото, а жената е в съзнание.

Предимствта на тези два метод са, че премахват ефективно болката и в същото време дават на жената усещане за контрол и възможност за пълноценно изживяване на раждането и първата среща със своето бебче.
Усложненията при регионалната анестезия са редки, но въпреки това ги има: понижено кръвно налягане, замаяност, главоболие и др, като при навременно взети мерки бързо отшумяват.

Обща (пълна) анестезия - тя също е два вида - обща инхалационна и венозна. В първия случай се спира и дишането, така че се налага анестезиологът да поеме контрола над основните жизнени функции на организма, а при втория случай родилката заспива.
Може да се използва само при секцио, тъй като след поставянето й жената изпада в спящо състояние и не може да бъде съдействаща страна в хода на раждането.
Добрата новина е, че тази упойка дава пълно обезчувствяване, лошата - че не можете да станете свидетел на най- важния момент от живота на вашето бебче - първата му глътк въздух на този свят.

И все пак, винаги има риск при всички видове упойки. Така че моят личен съвет е, ако не изпитвате панически страх от раждането си го изживейте нормално.

Източник: сп. Кенгуру

Няма коментари:

Публикуване на коментар