четвъртък, 25 юли 2013 г.

Възстановяване след раждането


За съжаление след раждането жените имат нужда от възстановяване, както във физически аспект, така и в психически. Истината , е че понякога са нужни няколко месеца за пълното възстановяване на физическите показатели и форма.

И това е напълно нормално. По време на бременността, тялото ви се е променяло външно, както и органите ви са претърпели промяна, в името на доброто на бебето ви.

След раждането сигурно се чувствате изтощена и уморена. Побиват ви тръпки само при мисълта, каква бяхте преди да забременеете и каква сте сега! Вие ви се свят, отпаднала сте, да не говорим, че ви е страх да се погледнете в огледалото.

За възстановяването след раждане, ще имате нужда от спокойствие, тишина и разбира се непрекъсната консултация с Вашия гинеколог за това как протича възстановяването ви.

След раждането обикновено има кафеникав секрет, които се нарича лохии. Веднага след раждането, кървенето е обилно и с ярко червен цвят. С течение на времето кръвта става на кафеникав секрет и изчезва. Обикновено продължителността на лохиите е около 40 дни, но при всяка жена е индивидуално и понякога може да продължат и по-дълго.

Също така, след раждането започва да се възстановява и размерът на матката и яйчниците. Появяват се т.нар. след родилни контракции, които се получават в резултат от свиването на матката до нормалния й размер. По време на кърмене е възможно тези болки да се увеличат, защото се отделя окситоцин. Не се притеснявайте, тези контракции не са опасни. Та спомагат да се затворят кръвоносните съдове и кръвотечението да спре. Но когато кърмите, никога не го правете в изправено положение, защото от болката, може да ви прилошее и да загубите равновесие.

След раждането може да имате газове и запек, но това е напълно нормално в повечето случай. Това състояние идва от задържането на урина след раждането и притискането на пикочния мехур. Това състояние ще отмине, но за да спомогнете за по-бързо решаване на този неприятен проблем – пийте повече течности и се движете повече през периода на възстановяване след раждане.

След раждането започва да се възстановява и косата. Пир някои жени по време на бременността, косата е станала гъста и лъскава, но при някои се е получил косопад, който продължава и след раждането. Не се паникьосвайте, че буйните ви гриви са оредели. Това е временен ефект, който ще отшуми скоро.

След раждането е възможно да изпаднете в следродилна депресия. Това е емоционално състояние, при което ще се чувствате объркана, ще изпитвате страх за живота на бебето и за собственото си здраве, ще искате повече внимание от половинката си. Този симптом също е нормален за след раждането и ще отшуми без да взимате някакви специални мерки.

Възстановяването след раждане от самата бременността е бавен и продължителен процес. Връщането на предишната ви фигура зависи от това на каква възраст сте и колко раждания имате преди това. НО има случаи, когато по тялото остават трайни белези като стрии и отпусната кожа на корема. За решаването на тези проблеми, ще трябва да се допитате до специалист дерматолог.

Източник: bremennost.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар