четвъртък, 18 юли 2013 г.

Поводи за безпокойство по време на бременността

Бременността не е болест. Но как да запазим спокойствие, когато ни плаши всяка дреболия? Нека се опитаме да изясним кое е нормално по време на бременността и кога трябва непременно да се потърси лекар.

Гадене

Това е най-честото безпокойство на бременната жена, особено в първите месеци. Токсикозата обикновено преминава след 12-14 седмица от бременността. Сутрешното гадене не изисква някакво особено лечение. Но честото повръщане (над 3 пъти за денонощие) може да доведе до нарушаване обмяната на веществата, в резултат на което могат да се образуват токсини. В такъв случай непременно се обърнете към акушер-гинеколога си или личния лекар, за да ви назначи терапия и подходяща диета.

Влагалищни течения

Друг проблем, с който бъдещата майка може да се сблъска още от началото на бременността, са влагалищните течения. Ако те са кръвенисти, веднага трябва да се обърнете към лекар, независимо дали са аленочервени, или оскъдни и кафеникави. Те могат да бъдат придружени с болки в кръстната област или в долната част на корема, а могат и да са безболезнени. Често са признак на заплаха за преждевременно прекъсване на бременността.

В тези случаи лекарите предписват медикаменти, които отпускат мускулите на матката, спират кръвотечението и резорбират образуващия се хематом на мястото на отлепяне на плацентата. Обикновено в такива случаи се налага стационарно лечение.

Важно е да се изясни и отстрани причината, която заплашва да прекъсне бременността. Ако това е повишеното ниво на мъжки полови хормони или недостиг на прогестерон, лекарят ще назначи хормонална терапия. Ако причината се крие в имунологичен конфликт (например,антифосфолипиден синдром), тогава се предписва лечение, което потиска прекомерната активност на имунната система по отношение на собствените клетки и тъкани на бъдещата майка, както и тези на бебето.

Обилните слузести или гнойни течения също са повод за тревога и налагат лекарска помощ. Под влияние на променения хормонален фон по време на бременността е нормално теченията да се засилят и да станат по-течни. Но за да изключи евентуални инфекциозни заболявания катохламидиоза, уреаплазмоза и др., лекарят е длъжен да направи изследване. Той е човекът, който трябва да определи вида на течението и какво го причинява. В по-късните месеци воднистите течения трябва да се различат от изтичащите околоплодни води. Това може да стане с помощта на специални тестове.

Двигателна активност на плода

Тя дава много информация на лекаря, затова е един от най-важните признаци на протичащата бременност. Всяко дете има собствен дневен режим и темперамент, често отличаващ се от тези на майката. Но всяка бременна жена отлично познава характерните движения на своето дете и може да разпознае промените в неговата активност. Бдителността може да помогне да се избегнат много проблеми и неприятности. Веднага се обърнете към лекар, ако движенията на плода намалеят или съвсем изчезнат, както и ако се увеличат прекомерно. Причината за това може да бъде хронична хипоксия на плода (кислородна недостатъчност) и изисква предприемането на спешни мерки.

Лекарят ще проследи сърцебиенето на бебето и реакцията на сърдечносъдовата му система на физическата му активност с помощта на различни методи. Ако се диагностицира вътреутробна хипоксия на плода, ще бъде назначена лекарствена терапия, подобряваща кръвообращението в системата „майка-плацента-плод“. Често се налага хоспитализация и вливане на медикаменти. При навременно и адекватно лечение, състоянието на бебето се подобрява и то започва да расте (при хронична хипоксия растежът на плода често изостава).

Простудни и други заболявания

Те също могат да бъдат повод за безпокойство по време на бременността. Някои сериозни заболявания като бронхит и пневмония могат да протекат, скрити под маската на обичайните респираторни инфекции. Ако те не се лекуват навреме, ще започнат да прогресират и могат да доведат до вътреутробна инфекция на плода. Само лекар може да прецени сериозността на заболяването, след като прегледа внимателно пациентката и преслуша дробовете ù. Още едно коварство на простудите по време на бременност е бързото развитие на усложненията. Затова е нужно да потърсите лекарска помощ при всеки признак на остри респираторни и вирусни инфекции, особено ако се появи кашлица, висока температура и затруднения в дишането.

Циститът е познато заболяване за много жени. Затова появата на парене и болка по време на уриниране, както и честото ходене до тоалетна, не се считат за необичайни. Мнозина даже се опитват сами да се лекуват, използвайки обичайните методи.

Но да се прави това по време на бременност е недопустимо. Първо, много от лекарствата не са подходящи за бременни жени. Второ, анатомичните и хормонални промени често позволяват на цистита да премине в пиелонефрит (възпаление на бъбреците). Трето – и циститът, и пиелонефритът, и безсимптомната бактериурия (наличие на бактерии в урината без клинични прояви на заболяване) често водят до инфекция на околоплодните мембрани. Затова лечението трябва да се назначи от лекар и да преминава под неговия контрол.

Обръщайте се към лекар винаги, когато възникне някакъв тревожен за вас проблем, даже той да ви се струва дребен и незначителен. Само пълното доверие към лекаря ви може да ви избави от съмнения и да ви позволи спокойно да се наслаждавате на бременността си.

Източник: bg-mamma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар