четвъртък, 18 юли 2013 г.

Що е то пъпна връв?


Това е анатомично образувание, свързващо плода с плацентата, а чрез нея – с организма на майката. Окончателно се оформя около шестата седмица от бременността. На вид напомня гъсто желе или гел от гладкомускулни клетки, обвиващи две артерии и една вена. Те доставят кислород и хранителни вещества на плода и отвеждат продуктите на обмена и въглеродния диоксид. Понякога пъпната връв съдържа не 3, а два съда и това налага много внимателно лекарско наблюдение с помощта на УЗИ.

Дебелината на пъпната връв на нормално износено дете е 1 – 1,5 см.

Бебето изпитва ли болка, когато се среже пъпната връв?

Пъпната връв няма нервни окончания и рецептори за болка. Затова всички манипулации по нея са безболезнени за новороденото и не му причиняват дискомфорт. Първият му вик е реакция на непривичната среда, разтварянето на белите дробове, допира на хладния метал и мириса на дезинфектанти, но не и на усещания, свързани с пъпната връв.

Какво означава “къса пъпна връв”?

Дължината на пъпната връв е генетично предопределена: тя е равна на дължината на пъпната връв, която е свързвала бъдещата майка с организма на собствената и майка. Според нормите дължината е равна на ръста на бебето при раждането му, т.е. – около 50 см. Допустими са отклонения от 5 см в плюс или минус. За къса се смята пъпна връв с дължина по-малка от 40 см, а за екстремно дълга – повече от 70 см. И едната, и другата могат да създадат проблеми при раждането. При къса пъпна връв е трудно да се положи бебето на корема на майката и да се дочака спирането на пулсациите и, преди да се пререже. Понякога късата пъпна връв пречи на бебето да излезе и се налага лекарят да среже перинеума, за да му помогне да се роди. Дългата пъпна връв може да се заплете или да се увие около вратлето на бебето.

Опасно ли е увиването на пъпната връв?

Увиването на пъпната връв се среща при всяка четвърта бременност. По-често увиването е около шията на бебето и по-рядко – около крайник. Среща се и комбинирано, когато бебето буквално се заплита в пъпната връв.

Защо се случва? Най-вероятната причина е кислороден глад, който кара бебето да се движи интензивно и да размахва крайници, натрупвайки пъпната връв върху себе си. Прекомерните дози адреналин в кръвта на майката също могат да станат причина бебето да се “безпокои” и да се движи усилено. УЗИ позволява завиването на пъпната връв да се забележи още в 17-та седмица, но това не се смята за патология и при грамотно водене на раждането не би трябвало да представлява проблем. Ако до 37-та седмица бебето не се е “разплело” (това е напълно възможно), на жената се препоръчва да проведе Доплерово изследване, с помощта на което да се провери интензивността на кръвотока в пъпната връв, да се определи сърдечният ритъм на бебето и да се изясни дали то не страда от хипоксия (недостиг на кислород).

Увиването на пъпната връв в повечето случаи не се смята за показание за секцио: плодът не диша с бели дробове, така че лекият натиск на шията не му вреди. Но многократното увиване е предпоставка за хипоксия и асфикция, както и за преждевременно отлепване на плацентата. Затова, ако след 37-мата седмица УЗИ покаже, че пъпната връв все още е завита около шията на плода, на бременната се предлага оперативно родоразрешение. Ако жената предпочете да ражда нормално, трябва да слуша указанията на акушерката по време на изгонването на плода. Когато тя каже “Не напъвай”, трябва да сдържа напъните, защото лекарят използва това време, за да отмотае увитата пъпна връв.

Важно!
Едно от поверията за бременността гласи, че бъдещата майка не бива да бродира, защото това ще доведе до увиване на пъпната връв или до появата на възли по нея. Това, разбира се, са само суеверия. Завиването на пъпната връв е сравнително често явление и се случва дори на жените, които не умеят да бродират.

Опасни ли са възлите на пъпната връв?

Възлите биват истински и мними. Мнимите са варикозни разширения на кръвоносните съдове. В този случай кръвонабдяването не е нарушено и няма опасност за бебето.

Истински възел се среща в 2% от случаите. Образува се в ранните срокове на бременността, когато плодът все още е малък и може да се плъзне така, че да го завърже. Ако този възел се затегне по време на раждането, достъпът на кислород до бебето ще бъде прекратен. Истинският възел (ако бъде забелязан) е показание за оперативно родоразрешение.

Може ли да се избегне увиването на пъпната връв?

Колкото повече кислород постъпва към бебето, толкова по-добре се развива то и движенията му не са така хаотични. Затова са толкова полезни многочасовите разходки на чист въздух, дихателните упражнения и гимнастиката за бременни. По време на бременността се откажете от екстремните спортове, както и от хорър филмите и трилърите – те предизвикват приток на адреналин в кръвта. Постарайте се да не нервничите и избягвайте стреса. Ако възелът или увиването на пъпната връв вече са диагностицирани, не се доверявайте на съмнителни упражнения и недоказани методи: ползата от тях е нулева.

От какво зависи красотата на пъпа?

Не и от майсторството на акушерката, както си мислят много от майките. След падането на пъпния остатък, пъпната раничка се епителизира и става като обкръжаващата я кожа.

Прекъсването на пъпната връв протича на два етапа при строго съблюдаване на антисептичните правила. Изчаква се да спрат пулсациите и едва тогава, на разстояние 10 см от пъпния отвор, се поставя клампа. На 2 см от нея се поставя втора. Пъпната връв, останала между тях, се прерязва със стерилна ножица. Бебето се пренася на масата за повиване за обработка на пъпния остатък. Той се връзва с помощта на специални щипки или скоби и се дезинфекцира.

В първите дни след раждането пъпчето е влажно, а после започва да засъхва и най-късно до десетия ден пада. На негово място се образува коричка, която също пада и към двайстия ден пъпчето вече е напълно оформено.

Какви грижи изисква пъпчето на новороденото?

Появата на мирис, оток, почервеняване или секрети (прозрачни, кръвенисти, гнойни) от раничката, са повод незабавно да посетите лекар. Не се препоръчва да покривате раничката с лепенки. Внимавайте памперсите и дрешките да не дразнят нежната кожа. Дрешките, които имат допир с раната, трябва да се гладят и от двете страни. Докато не заздравее напълно, не мокрете раничката по време на къпане. След това капнете на мястото чист спирт. Спазвайте изрядна хигиена!

Източник: bg-mamma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар