четвъртък, 19 септември 2013 г.

Колко “струва” едно бебе?



Предстои ти най-хубавото преживяване за една жена - да станеш майка. С много радост и малко страх от неизвестността започваш подготовката за Голямото събитие.

Подбирай най-доброто за малкото човече и по възможност на разумни цени.
Кога да направиш първите покупки?

Всички сме чували суеверието, че не трябва да се пазарува за още неродено дете. Помисли обаче можеш ли наистина да излезеш от родилния дом с бебе на ръце, което няма къде да сложиш да спи?По-добре е отрано да помислиш как ще изглежда бебешката стая или поне детския кът. Покупките за бъдещия член на семейството трябва да са направени с любов и радостни емоции, а не с безпокойство от предстоящи финансови сътресения.


Какво детско креватче да избереш?

Цените за бебешките легълца се движат в широки граници – златната среда е около 100 лв.Матракът към креватчето е още 60-80 лв., а непромокаемото покривало за него - около 20 лв.Така общата сума набъбва до 200 лв. По-луксозните варианти предлагат и допълнителни екстри като балдахин, шкафчета и др. Можеш да си поръчаш и т. нар. “обиколник” за решетките, който пази малкото човече да не се нарани. За него ще платиш между 5 и 20 лв. Покупката на креватче е свързана с редица по-дребни допълнителни стоки. Спалният комплект (ще ти трябват поне 2 броя) е около 15-20 лв., още толкова ще дадеш за детско одеалце.
Каква да бъде детската количка?

В момента се предлагат много удобни модели, с комбинирани варианти за сядане, когато малчо поотрасне. С тях решаваш проблема за всички сезони и възрасти и само прибавяш или махаш аксесоари - сенник, чадърче, дъждобран, чанта и т.н. Цените на “по-скромните” колички тръгват от 200 лв., а горният праг стига дори над 2000 лв. Обмисли добре тази покупка, тъй като излиза от употреба много скоро (след втората година ще я ползваш все по-рядко). Затова много майки купуват и колички “втора ръка”, струващи най-много 100 лв. Аксесоарите към количките са около 10 лв. за чадърче, около 15 лв. за дъждобран. Кошче/столче за кола има на цени от 50 лв. до 400 лв.
Нужен ли е детския шкаф?

Разбира се, че да. Там слагаш всичко необходимо - чаршафчета, дрешки, детски приндлежности. Средната цена за шкафа е около 200-250 лв. Сама ще се убедиш колко полезна работа ще ти върши.
Колко еднократни пеленки ще купуваш на месец?

Цената на тази велика придобивка за съвременната майка се определя в зависимост от възрастта и килограмите на детето, както и от марката. Първоначално ще сменяш пелените на детето 7-8 пъти дневно, а това прави около 4 лв. на ден или 100 до 120 лв. на месец.
Трябва ли ти парен стерилизатор?

Този уред ще ти спести непрекъснатото преваряване на шишета и залъгалки, особено през първите месеци. За парен стерилизатор ще дадеш около 40 лв. 
Нужен ли е плотът за повиване ?

Върху него спокойно ще преобуваш и обличаш малкото човече. Сложен на подходяща височина, ще ти спести болките в гърба и кръста. Той също струва към 40 лв.
Трябва ли ти помпа за кърма?

Тя ще ти е необходима, ако детето не иска да суче или за изцеждане на кърма, ако ти остава. Може и да не ти дотрябва, затова изборът на евтин вариант е по-удачен. Цената се движи в широки граници от 10 до 70 лв. Има и електрически помпи на приемливи цени в зависимост от марката.
Как ще къпеш бебето?

Разбира се, бебешкото корито и принадлежности за баня са от задължителните покупки. Разходите за тях може да не надвишат 25 – 30 лв.. В тази група влиза бебешката козметика, която ще излезе още толкова (кремове за подсичане, мокри кърпички, пудри и др.)


Готови ли сте за изписването?

Комплектът за изписване включва първите “официални” одежди на малкото човече. Цената му варира (от 30 лв. нагоре). За да напуснеш родилния дом, ще трябва да си си приготвила по 4-5 бр. ританки, бодита, жилетки, детски шапчици, чорапки за “зимните” бебета. Всяка от тези детски дрешки струва минимум по 3-4 лв. Набор от шишета и залъгалки, ще ти излезе средно около 40 лв.


Разбира се, списъкът може да бъде продължен още много, но това са най-необходимите неща, които трябва да си набавиш за бебето. Ако нямаш време да обикаляш по магазини,можеш да разгледаш многото сайтове в интернет и да си поръчаш доставка до дома. Това е изключително удобен вариант, ако коремчето ти тежи или пък вече си родила малкото съкровище.

Източник: сп. Моето дете

Няма коментари:

Публикуване на коментар