събота, 5 април 2014 г.

Запознай се с раждането


За да се чувстваш спокойна и уверена в деня на раждането – трябва да си добре информирана за всичко, което те очаква.

Знанието за процеса и познанието относно собственото тяло и всичко, което се случва с него определено носят известна доза успокоение, докато непознатото винаги е повод за повече страхове. Точно затова и лекарите са длъжни да обясняват на бременните и родилките. А и по принцип ти като техен пациент имаш права, това означава, че всяка манипулация с тялото ти трябва да ти бъде обяснена.
Освен всичко, познанието за родилния процес спомага за това бъдещата майка да вземе активно участие в него, а не просто да бъде обект на медицински процедури.

В крайна сметка, въпреки че у нас това е позабравено, главната роля в раждането има майката, а не медицинския екип.

И така, въпреки че все пак има възможност за изменения и особени случаи, в най-общи линии ти предлагаме стандартните етапи на раждането.
Продължителност на раждането

Много спорен въпрос, защото съществуват всякакви случаи. Всяка бъдеща майка се пита как да разпознае началото на родовия процес, за да не закъснее за болницата или пък да не отиде твърде рано.

Преди всичко, трябва имаш точна дата за термин, която да бъде определена на базата на твоя последен цикъл или предполагаем ден на зачеване.

Бременността продължава средно около 280 дни или 40 седмици, считано от първия ден на последната менструация. Ако от тази дата извадиш три месеца назад и след това добавиш седем дни – така ще се получи вероятната дата на раждане. Например ако последния цикъл е започнал на 10 декември, следователно раждането ще е вероятно на 17 септември.

Най-точно все пак може да се установи от лекар специалист по размера на матката, чрез ултразвуково изследване на плода.

Ако раждането настъпи преди тридесет и седмата седмица се смята за преждевременно, а за след четиридесет и втората за преносена бременност. Всъщност раждане може да се очаква всеки ден от началото на тридесет и осмата седмица.
Кога трябва да тръгнеш към родилното

Всяко раждане е по своему уникално. Началото може да е различно при всяка жена, така че опитът на приятелката ти не е задължително да се счита за валиден при теб.
Трябва да имаш предвид няколко общовалидни признака:
Изведнъж започваш да дишаш по-леко. Това се получава в следствие на това, че главата на плода слиза надолу и застава ниско. Така и корема ти сякаш се смъква надолу видимо.
Започва течение, което придобива розов или кафяв цвят.
Пада слузестата тапа, в която може да има и малко кръв.
Изтичат ти водите.
Появяват се леки съкращения на матката – подготвителните контракции, които са нерегулярни.
Чувстваш болки в областта на кръста.

При появата на някое от тях или на няколко едновременно, имай предвид че това е сигнал да се приготвяш и да тръгваш. Багажът ти трябва да е приготвен за твое улеснение няколко дни по-рано. Така ще можеш да го прегледаш спокойно и да имаш време да добавиш или да махнеш нещо.

Главното, което трябва да запомниш, е че регулярните контракции през 15-20 минути, които постепенно зачестяват, е сигурен признак за начало на родовата дейност. Първите, подготвителни и най-слаби контракции са на по-голям интервал и дори могат да престанат при смяна на позата. Добре е преди да тръгнеш сама да си направиш тоалета.

Ако водите ти изтекат у дома, опитай се да видиш цвета им. Нормалното състояние изисква водите да са светли или леко розови, без ярки примеси на кръв. Можеш да забележиш бели частички, това е част от първородната смазка на плода, която в края на бременността вече се отделя и преминава в течността. Ако водите имат зеленикав или кафеникав оттенък , трябва задължително да споменеш това на лекаря и да се придвижиш възможно най-бързо до болницата. Вероятно в околоплодните води е попаднал мекониум, което може да доведе до недостиг на кислород. Не бива да стоиш с изтекли води у дома, тъй като продължителния престой на плода в утробата без околоплодните води е изключително вредно и води до инфекции.
В болницата

Дежурната сестра попълва данните ти. Ако имаш някакви специфични заболявания, трябва да ги съобщиш тогава. Правят ти тоалет и клизма, абсолютно рутинни процедури, които не болят по никакъв начин.
Обезболяване

Без медикаменти

Към тази група спадат масажите, психо профилактиката, акупунктура и дори хипноза. За съжаление почти нищо от тези методи не се практикува по нашите болници. Вариантите за масаж можеш да научиш в курсовете за бъдещи майки. Не е зле и партньорът ти да има поглед върху нещата, защото ако присъства на раждането ще може да ти помогне ефективно.

С медикаменти

Въпреки, че действието на обезболяващите е добре проучено, желателно е да не прибягваш към тях. Все пак трябва да знаеш, че имаш добър избор от варианти ако предпочиташ традиционните за медицината средства. Обезболяващо могат да ти вливат директно чрез система. Или най-ефикасния метод – чрез спинална или епидурална упойка, която се слага в гръбначния стълб. Поставя се при регулярни контракции и разкритие до 3-4 сантиметра. При този вариант родилката губи чувствителност от кръста надолу. Използва се основно при секцио, където понякога се избира и пълната упойка.
Разкритието

В общи линии това е най-продължителния период от раждането. При жените с първо дете може да продължи по-дълго – около 9-10 часа, в много редки случаи и повече. Постепенно интервалът между контракциите намалява, от 10-15 минути и повече се стига до контракции през една минута. Точно тогава се получава постепенното разкритие на шийката на матката, от където ще премине бебето. Това става възможно след пълното разкритие, което е около 10 сантиметра.

В този момент ти можеш да намериш своята удобна поза, за да понесеш по-леко контракциите. Можеш да приложиш специалното дишане, ако си преминала подходящия курс преди това. Най-подходящите пози, които можеш да сменяш са – на четири крака, права и леко наведена напред, легнала на страни или седнала върху специална голяма гумена топка, която облекчава тежестта в кръста и помага за разкритието. Ще ти помогне и малко обезболяващ масаж.
Изгонване на плода

Това е вторият период от раждането. Продължава средно между един и два часа, а при жените, които не раждат за първи път може и много по-малко. Когато главата на бебето достигне тазовото дъно започват същинските напъни, които приличат много на желание да отидеш по голяма нужда. Всъщност този период от раждането не е болезнен, противно на очакванията на повечето жени. Средната продължителност на тези напъни е около минута. Чрез тях се повишава вътреутробното налягане, което спомага за изтласкване на бебето навън. Родилката може да използва тези напъни ефективно, като напъва, но не с горната част на тялото, а с долната – от корема надолу. Тя може да ги усилва или възпира при нужда.

В този момент, по преценка на лекаря може да се направи епизиотомия, за да се избегнат случайни и неправилни разкъсвания на меката тъкан. След раждането на плацентата това място се зашива и зараства бързо при правилно спазване на добра хигиена.

И така, раждането на твоето бебче се ознаменува с така дългоочаквания първи плач – най-сладкия звук за всяка майка. Следва отрязване на пъпната връв, за което можеш да помолиш лекарите да изчакат. Можеш да гушнеш своето бебче и връвта да бъде прерязана, когато спре да пулсира,за да може то да поеме всички важни вещества и кислород от плацентата. Разбира се, това може да стане ако твоето и неговото състояние го позволяват.
Трети, последен етап

Средно продължава около 10 минути, но всичко е индивидуално. Бебето се преглежда от неонатолог и сестра и се измива, измерва и облича. На ръчичката му се слага гривничка с номер, същата се поставя и на твоята ръка.

Родилките изпитва съвсем слаби контракции и след няколко не много силни напъна се ражда на плацентата. Лекарите задължително трябва да я прегледат и да установят дали е цяла или има разкъсвания. Следва последен преглед на родовите пътища и евентуално отстраняване на останали парчета плацента. Ако се налага следва зашиване при епизиотомия и така раждането се смята за приключило.
Най-сладката среща

Първата среща с бебето е невероятно преживяване, изпълнено с всевъзможни чувства. Трябва да ти дадат детето веднага след края на тези процедури, а може и докато текат. Акушерката трябва да ти помогне да го поставиш на гърдите си, ако си решила да го кърмиш. Бебчетата се раждат невероятно гладни и твоята кърма е най-доброто за тях, особено в комбинация с гушкане и майчиния глас и топлина. Този сладък ритуал спомага и за слизане на кърмата. Не забравяй, че в началото ще имаш съвсем малко коластра, но количествата, които поема бебето в началото също са съвсем малки.

Източник: сп. Моето дете

Няма коментари:

Публикуване на коментар