неделя, 4 март 2018 г.

Защо е толкова важно да имате второ дете

В повечето семейства раждането на първото дете сякаш се подразбира – то е спонтанно желание и естествено продължение на връзката. Второто обаче е истински осъзнато и добре обмислено решение. Вече имате представа за грижите, за финансите, за кариерата, за мъжа си като баща и за себе си като майка. След първото дете се пораждат много въпроси – дали ще можете да осигурите адекватни грижи на още едно дете, какви ще са взаимоотношенията им, кога е най-подходящото време за ново бебе...
Не са необходими специални проучвания, за да се докаже фактът, че детето, отраснало с брат или сестра, получава много допълнителни умения и оформя характера си по-пълноценно. То се научава да дели, да отстоява правата си, да печели и губи, да отстъпва и да прави компромиси, да разрешава конфликти, учи от личния пример на брат или сестра... Разбира се, във взаимоотношенията между децата (и родителите) има и много конфликти, но те не могат да неутрализират позитивния резултат от това да израснеш в компания на връстници, които цял живот ще останат до теб.

Малко статистика

Много бавно броят на семействата с две деца у нас расте – през 2016 г. са проплакали малко над 60 000 бебета, като 37% от тях, или малко над 24 000, са били втори в семейството. За сравнение преди три години броят на вторите деца е бил с около 1000 по-малко.
Средната възраст, на която българката ражда второ дете, е около 30–32 години и нагоре.
Моделът с три и повече деца у нас остава непопулярен – само 5% от българските семейства се решават на многодетно семейство. Според проучване на американския Център за контрол и превенция на заболяванията оптималното време между две поредни раждания за майката е 18–23 месеца. Този период е достатъчен за пълното й възстановяване, а и в тази възраст детето по-лесно приема новината за братче или сестриче. Разликата между децата е най-добре да бъде между 2 и 4 години, смятат специалистите по детска психология, защото така те могат да споделят игри и опит. От друга страна, по-голямото може да се включва в грижите за по-малкото и да се учи да помага на родителите в домакинската работа.
Истината обаче е, че всички деца са различни и в някои случаи при разлика от 2 години може да няма ревност, а при разлика от 10 – да се появи, затова най-добрата е тази, която е подходяща за родителите, когато самите те се чувстват готови и желаят истински да отгледат още едно дете.

Как да представим малкото човече

Началото на взаимоотношенията между децата започва именно от там – от начина, по който детето научава за бъдещото си братче или сестриче. Поднасянето на новината е особено важно за бъдещото възприемане на новия член на семейството. Първото дете трябва да свикне с мисълта, че скоро у дома ще има бебе. За него обаче 9 месеца са прекалено дълъг период и то може да загуби интерес и търпение, затова по-добре изчакайте и му кажете към 4-ия месец, когато коремчето ви вече се оформя. За да го приобщите, може да му покажете снимка от ехографа, да обсъдите името на бебето, да мечтаете за бъдещите съвместни игри. Избягвайте обаче бебето да бъде основен обект на разговорите ви и да го водите по магазините, когато пазарувате за него, защото е възможно да предизвикате ревност. Не забравяйте да го уверявате, че го обичате и винаги ще се грижите за него. Ако на по-голямото дете се налага да се премести в друга стая или да се направи промяна в неговата, опитайте това да стане месеци преди да родите, за да не създадете впечатление за рязка промяна в живота му.
Поговорете с детето какво ще се случи през първите седмици, когато бебето се появи, обяснете защо ще се налага вниманието ви да е насочено към него, помогнете му да разбере, че малкото човече трябва да мине по труден път на развитие и го приобщете към този процес, без да го плашите с прекалено много задължения – представата за бъдещото братче или сестриче трябва да бъде свързана преди всичко с мечти за игри и общи забавления.
Представянето на бебето вкъщи е ключов момент за отношенията в семейството и възможност да се сведе до минимум ревността. Затова поставете акцента върху представянето на големия батко или кака, а не върху бебето. Това ще накара голямото дете да се почувства не по-малко важно и специално. Подгответе му подарък, като съобщите, че е от бебето. Важно е също голямото дете само да избере подарък за бебето, придружен от надписана или нарисувана от него картичка.
Отделяйте време само за вас и по-голямото дете. Това може да включва разходка в парка, игра или просто четене на приказки. Ролеви игри и определени приказки ще му помогнат да разбере какво се случва в семейството – съществуват цели книги, написани специално за тази цел. Раждането на ново бебе представлява сериозна промяна в живота на по-голямото дете, така че е добре да отложите всички други големи промени, например приучване към гърне, преход от биберон към чаша или първо самостоятелно спане.
Покажете на вашето дете, че то е толкова специално, колкото и бебето, като му позволите да участва във всичко, свързано с подготовката за първите месеци на бебето.

Обич и ревност

Винаги има ревност между децата, но при по-малка разлика проблемът е по-труден за първото дете.
Ако децата в семейството са от еднакъв пол и с малка разлика във възрастта, при тях най-вероятно е да се формират конкурентни отношения и непрекъснато съревноваване. Това в умерени дози може да е полезно, но когато системно едното дете се представя по-добре от другото или се поощрява повече, може да доведе до проблеми със самочувствието, депресия или ревност. Склонността към състезание между братя и сестри може да бъде преодоляна, ако децата не се сравняват, а се насърчават да развиват индивидуалните си интереси и родителите показват еднакъв ентусиазъм за постиженията им.
Много често в семействата възникват спорове между децата, но те са напълно естествени. Именно конфликтите са начинът, по който те се учат да разрешават проблемите си и да се разбират с другите. Ако се въздържате от намеса, с времето децата сами ще се научат да разрешават противоречията си. Ако обаче спорът ескалира или се стигне до физическа саморазправа, трябва да се намесвате, като се отнасяте еднакво с всяко от децата.

Защо е важно детето да има брат или сестра

Да израснеш с брат или сестра, е едно от най-прекрасните неща в живота. Изследванията показват, че това помага както на физическото, така и на психичното ни здраве и спомага за оформянето на характера.
Братята и сестрите ни правят по-малко егоисти. Да делиш, да се съобразяваш и да се грижиш за някого от най-ранна възраст се отразява благоприятно на характера. По този начин ставаме по-съпричастни и положително настроени към околните. Това се отнася особено за момчетата в пубертета – ако те са отраснали с брат или сестра, егоистичните им прояви са по-малко.
Компанията на връстници помага и за развитието на емоционалната интелигентност – детето се учи да разпознава емоциите на околните, да предвижда резултата от думите и действията си, да общува, да контролира емоциите си по-добре, да се изразява, да отстоява правотата си.
Ако семейството ви е с повече деца, по-вероятно е те да се научат да работят в екип. Когато имат задачи, те осъзнават, че е много по-лесно да поемат изпълнението им заедно и така развиват важни кооперативни умения.
Децата ви ще имат от кого да научават важните неща за живота на език, близък до техния, и ще имат на кого да „преподават“ натрупания опит, независимо дали това са буквите от азбуката, или скачането на въже.
Повече деца в семейството е по-добре за психичното им здраве – точно братът и сестрата са тези, които ще ви утешат в трудни моменти, ще ви изслушат, ще ви разберат, ще ви вдъхнат сигурност и увереност по начин, по който родителите няма да успеят. Резултатите от проучвания показват, че без значение каква е разликата във възрастта, наличието на брат или сестра помага на подрастващите да се борят с чувства като самота, липса на обич и страх. А когато родителите са ядосани и изнервени – братята и сестрите са тези, с които можем да споделим гнева и обидата си. Те винаги разпознават нашите емоции и познават най-добре от всички останали нашите навици и предпочитания. Ще ни спрат в момент, в който сме готови да извършим глупост, или ще ни дадат кураж, когато се колебаем. Ще ни съветват и бранят, ако се наложи.
Когато децата са повече, няма да концентрирате вниманието си само върху едното и така ще намалите напрежението на родителските очаквания.
Братята и сестрите ни поддържат и в добра физическа форма. Не само защото с тях споделяме игри, разходки и спортове, но и защото се вслушваме в мнението им за външния си вид. Освен това бурканът с течен шоколад трябва да се дели.
Всеки, който има брат или сестра, е късметлия. Това е връзка, която е повече от силна, и поглеждайки назад, със сигурност ще си спомняте много радостни мигове заедно. Дори да сте скарани, невъзможно е да останете дълго време разделени. Всъщност в живота на човек най-голямо влияние имат именно братята и сестрите, защото присъствието и въздействието на родителите с годините намалява, а повечето приятели идват и си отиват. Така че с братя и сестри детето никога няма да остане само. Чувството, че имат верен човек, на когото винаги ще могат да разчитат, дори след като вас вече ви няма, гарантира, че ще пораснат като по-уверени личности.

Шанс да се развиете като родители

С раждането на второ дете родителите си дават нов шанс да изживеят израстването на едно човече, но този път те имат възможност да приложат натрупаните познания и опит. Често отглеждането на първородното дете е съпроводено с много страх и притеснения, а сега имате възможността да се насладите в по-голяма степен на първите месеци с повече спокойствие и увереност. С второто дете вероятно ще избягвате някои от грешките, които сте осъзнали първия път (и ще допускате нови, но без да се разстройвате прекалено, защото вече знаете, че идеални родители няма). По-лесно ще преминете и вие, и децата през стреса на порастването и откъсването им от дома.
Пpи пoявaтa нa втopoтo дeтe възпитaниeтo вeчe нe e c тoлкoвa cпoнтaнeн xapaктep. Poдитeлитe имaт oпит и мoгaт дa кopигиpaт пoвeдeниeтo cи. Освен това, кoгaтo в ceмeйcтвoтo pacтaт повече дeцa, пo-мaлкитe ycвoявaт нaвицитe oт пo-гoлeмитe и ce paзвивaт пo-бъpзo.
Парадоксално, но второто дете може да освободи време за вас. Акo в ceмeйcтвoтo имa повече дeцa, тe нaй-чecтo cи игpaят eднo c дpyгo и рoдитeлитe имат възмoжнocт пpeз cвoбoднoтo cи вpeмe дa ce зaeмaт cъc cвoи дeлa.
Финaнcoвитe paзxoди пoкpaй втopoтo дeтe ca мнoгo пo-мaлкo. Oпитнитe poдитeли пo-paциoнaлнo пoдxoждaт пpи пoкyпкaтa нa дpexи и вeщи, а някoи игpaчки и дрехи вepoятнo ще се ползват повторно, което знaчитeлнo oблeкчaвa ceмeйния бюджeт.
С появата на втора рожба ще обогатите своя опит и чувства, тъй като всяко дете е различно, и така ще имате възможност да изживеете обичта си по различен начин, да се радвате на различни положителни качества и способности и съответно да се борите с различни проблеми, което ще ви развива като родители.
Естествено, появата на още едно дете временно ще внесе хаос и затруднения в живота ви, но не се отказвайте – прекрасно е да дадете на децата си шанса да растат уверени и щастливи и да се радват на приятелството и подкрепата на един наистина близък човек.

Източник: сп. 9 месеца

Няма коментари:

Публикуване на коментар